Vreme čitanja: oko 3 min.

Za najteže prekršaje đaci će biti kažnjeni do kraja školovanja: Pašalić o izmenama zakona

M. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Izmenama i dopunama zakona o obrazovanju se smanjuje i birokratizacija"

  • 0
Vršnjačko nasilje Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom predloga izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, prema kojem bi se skratio postupak protiv učenika za disciplinski prekršaj i uveo društveno-koristan rad, da se izmenama i dopunama ovog Zakona smanjuje birokratizacija i da se deluje odmah kako se ne bi dogodila situacija koja se dešavala ranije, a to je da neko ko se neprimereno ponaša u školi prođe bez toga da mu se posveti pažnja.

On je za Tanjug rekao da, iako smatra da je ovaj Zakon dobar, da postoje neke odredbe Zakona koje je neophodno ispraviti a to je da se manje birokratizuje postupak, da se on ubrza i da se ne insistira na sankciji već na vaspitanju.

"Nije stvar u produženju disciplinskog postupka nego na izdvajanju diciplinskog od vaspitnog postupka gde je to ranije bilo zajedno, a sada o vaspitnom postupku donosi odluku direktor, razredni starešina, pedagog i psiholog škole", objasnio je on.

Pašalić je za K1 televiziju rekao da ukoliko postoji nekoliko izgrednika, takođe postoji i određeni broj koji ih prati, napomenuvši da se mora sprečiti ako njih nekolicina povuče ponašanje drugih učenika koje nije adekvatno u školi.

Kako je objasnio, ovim izmenama i dopunama Zakona će se staviti veća odgovornost na one koji su nosioci tog procesa u školi, direktor, razredni starešina, pedagog i psiholog, jer su disciplinski i vaspitni postupak gledani zajedno, a sada se odvaja i vaspitni postupak se ne mora sprovesti, a o njemu odlučuju razredni starešina, direktor i pedagog škole.

"Razlog je taj što se često u tom vaspitnom postupku utvrdi da se izgrednik popravio i sprečava se odvijanje disciplinskog postupka. Smatram da to nije uvek bilo delotvorno, zato sada treba da se stavi odgovornost na one koji treba da odluče o tom vaspitnom postupku. To je sada utvrđeno pravilima škole i mnogim drugim pravilima i zakonom", naveo je on.

Ako se predlog Zakona o izmenama usvoji, Pašalić kaže da će tada ukoliko se neko usudi i napravi neki disciplinski propust, pogotovo najteže disciplinske prekršaje, da će on do kraja školovanja biti kažnjen, bez obzira o kom uzrastu je reč.

"Ranije je bilo kolokvijalno, i pisalo je da može. Sada praktično piše da se isključuje sa nastave i prebacuje u drugu osnovnu školu, dok u srednjoj dolazi do izbacivanja. To je psihičko ili fizičko nasilje, unošenje zabranjenih supstanci i slično", izjavio je on.

Pašalić je istakao da su deca sklona identifikaciji, bilo da je negativna ili pozitivna, zbog čega smatra da je suština u tome kako sprečiti neke đake da povuku celo odeljenje i da se ne identifukuju sa njima.

Nije stvar u pooštravanju kazne, dodao je Pašalić, već u neizvesnosti kažnjavanja zbog čega je neophodno da se smanji birokratija, da se produži za nešto što se više ne može procesuirati, i da za najdrastičnije primere postoji najdrastičnija meru zaštite.

Kako je naveo, to uključuje izbacivanje iz škole ili prebacivanje u drugu školu, pod uslovom da se ta druga škola saglasi i da želi takvog učenika da primi.

"Neprimereno ponašanje roditelja se može nazvati problemom delikta ili prekršaja, a u težim situacijama krivičnim delom. Zaštitnik građana ne može uticati na konačnu odluku suda. Treba napomenuti da roditelji koji se tako ponašaju podležu krivičnom ili prekršajnom zakonu", izjavio je on.

Pašalić ističe da je najbitnija volja da se zakon sprovede, jer ukoliko se sprovodi do kraja bez izuzetaka, biće i rezultata.

"Ako se krene od septembra, rezultati će biti sigurno do kraja naredne školske godine", ocenio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA