Vreme čitanja: oko 1 min.

Porfirije u Hramu Svetog Save primio predstavnike Katoličke crkve iz cele Evrope

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je istakao da je na skupu lidera Katoličke crkve prisustvovalo oko 70 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cele Evrope.

  • 1
Predstavljena knjiga Darka Tanaskovića Religija u društvu kulturi i politici Darko Tanasković Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/bs

Patrijarh srpski Porfirije primio je juče u Sabornom hramu Svetog Save na Vračaru članove Saveta evropskih biskupskih konferencija (SSEE), povodom obeležavanja 100 godina postojanja beogradske nadbiskupije.

Patrijarh Porfirije, u čijoj je pratnji bio episkop jegarski i novoizabrani britansko-irski Nektarije poželeo je dobrodošlicu članovima Saveta čije je redovno plenarno zadesanje danas završeno.

"Tema zbog koje ste došli jeste ovde jeste tema mira, a on je nasušna potreba svih nas. Kada smo u miru sa Bogom, onda možemo imati mir u sebi, mir između sebe, mir među ljudima, a onda kada nemamo mir sa bližnjim, nemamo mir ni sa Bogom", istakao je on.

Patrijarh SPC je ukazao da je zbog toga mir bio dobro izabrana tema održane katoličke konferencije u Beogradu.

Predsednici 39 biskupskih konferencija u srpskoj prestonici razgovarali su o pitanjima mira i saradnje u današnjoj Evropi i izazovima za Rimokatoličku crkvu.

Povodom obeležavanja 100 godina postojanja beogradske nadbiskupije, od 24. juna do juče u Beogradu su se sastali predsednici svih biskupskih konferencija iz Evrope.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet zahvalio je patrijarhu na dobrodošlici i poručio da je saradnja sa SPC motivisana željom da na ovom prostoru svi mogu da žive zajedno bez tenzija.

On je istakao da je na skupu lidera Katoličke crkve prisustvovalo oko 70 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cele Evrope.

Naveo je da su ovakvi susreti veoma važni, jer imaju mogućnost razmene iskustva, kao i to da naprave korak napred u formaciji samih biskupa i evropske Katoličke crkve.

Oganizovano je nekoliko događaja tokom godine, a Nemet je najavio da će državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin posetiti Beograd 17. i 18. septembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predstavljena knjiga Darka Tanaskovića o religiji u društvu, kulturi i politici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Православ

    28. jun 2024 | 05:27

    "Мир", "Љубав", "Толеранција", "Послушност". "Смирење"...све су то највеће врлине које се данас изговарају само устима, и које су мамац за стварање једне глобаистичке антихришћанске религије...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA