Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dobili smo najviše ocene od strane instruktora FBI!" Načelnik policije o završnoj vežbi "Aktivni strelci"

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Ivković zahvalio se Federalnom istražnom birou SAD na znanju i iskustvima koje su stekli policijski službenici MUP-a Srbije.

  • 1
Aktivni strelci Foto: MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u organizaciji sa Biroom Stejt Departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona, u partnerstvu sa Federalnim istražnim biroom SAD, izveli su u Nastavnom centru „Mitrovo polje“ završnu vežbu „Aktivni strelci“, kojom se unapređuju kapaciteti u borbi protiv savremenih bezbednosnih pretnji.

Kroz ovu dvonedeljnu obuku, koju su vodili vrhunski stručnjaci iz FBI, prošlo je 50 naših policijskih službenika iz područnih policijskih uprava, kao i dvojica pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a.

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Ivković zahvalio se Federalnom istražnom birou SAD na znanju i iskustvima koje su stekli policijski službenici MUP-a Srbije.

- Danas smo prisustvovali završnoj vežbi treće grupe Ministarstva unutrašnjih poslova koji se obučavaju na temu postupanja u takozvanom pojavljivanju aktivnih strelaca. Obuku sprovodimo uz saradnju sa Federalnim istražnim biroom SAD, kojem se izuzetno zahvaljujem na prenetom znanju i iskustvima u ovakvim oblastima, a koje su za nas do prošle godine bile neuobičajene - poručio je Ivković.

Kako je istakao, instruktori Federalnog istražnog biroa izrazili su veliko zadovoljstvo stepenom obučenosti koju je srpska policija pokazala tokom obuke.

- U komunikaciji koju smo imali sa instruktorima Federalnog istražnog biroa, oni su izneli izuzetno veliko zadovoljstvo kako stepenom obučenosti, tako i zalaganjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova tokom ove obuke. Dobili smo najviše ocene od strane instruktora. Obuka je pre svega prilagođena najbrojnijem sastavu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, onih koje svakodnevno viđamo na ulicama, kojima su situacije koje su nam se desile prošle godine neuobičajene, te na ovaj način podižemo stepen obučenosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će nakon vežbe sprovesti obuku i u svojim organizacionim jedinicama - rekao je Ivković, dodavši da su obuci prisustvovali policijski službenici svih policijskih uprava na teritoriji Republike Srbije.

Ova specijalizovana obuka predstavlja osnovu za razvoj taktika koje se koriste u slučajevima napada aktivnih strelaca, a koja za cilj ima da se unaprede sposobnosti svih učesnika da efikasno reaguju i zaštite civilne ciljeve od masovnih napada kroz proaktivno planiranje i pripremu.

„Aktivni strelci” deluju brzo, koristeći element iznenađenja, sa ciljem da prouzrokuju što veći broj žrtava pre nego što budu zaustavljeni od strane snaga reda ili drugih sredstava, zbog čega je ključna brza i efikasna reakcija kako bi se minimizovale posledice i spasili životi.

(Telegraf.es)

Video: Vučić stigao na Pasuljanske livade, izvršio smotru vojske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. jun 2024 | 06:58

    Pa zar oni treba da nas ocenjuju i kažu da smo dobri .A mi kao ne znamo.Tuga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA