≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oluje tutnje nad nekoliko regiona Srbije: Nepogode se šire, stižu jaki pljuskovi, grmljavina i grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas preovladava i veoma sparno vreme

  • 1
Grmljavina Foto: Shutterstock

Ovog poslepodneva sve više jača atmosferska nestabilnost nad Srbijom. U ovom trenutku pljuskova sa grmljavinom ima u zapadnim, centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima Srbije, na severu Banata i na širem području Beograda.

Najintenzivniji grmljavinski procesi trenutno su u Podrinju i nad istokom i jugoistokomSrbije i u ovim predelima ima veoma jakih i obilnih pljuskova, uz vrlo intenzivna električna pražnjenja.

Vreme Foto: zoomEarth/meteociel

I u nastavku poslepodneva u većem delu Srbije očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Nažalost, biće ponovo uslova i za jače grmljavinske oluje sa gradom, obilnim pljuskovima i jakim gromovima, pri čemu bi lokalno u kratkom vremenskom intervalu palo i više od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

U naredna dva sata najintenzivniji grmljavinski procesi sa jakom grmljavinom i vrlo obilnim pljuskovima očekuje se na širem području Pirota, Zaječara, Jagodine, Kikinde, Valjeva, Užica, Kraljeva i Zlatibora, a lokalno se očekuje grad.

U predelima sa intenzivnim padavinama postojaće i opasnost od urbanih poplava i bujica.

Dakle, padavine ovakvog karaktera ne mogu da uslove izlivanja reka, ali mogu da dovedu do izlivanja manjih potoka bujičnih karaktera ili do toga da zemljište ne može da prihvati ogromne količine vode u kratkon vremenskom intervalu.

Inače, oluje su uobičajane pojave u ovom delu godine u Srbiji. Ipak, kako potencijalno mogu biti i opasne, potrebno je prilagoditi se aktuelnoj vremenskom situaciji i pratiti upozorenja držabnih i nadležnih službi.

Najintenzivniji grmljavinski procesi očekuju se od sredine dana, naročito tokom poslepodneva i pred sam kraj dana, da bi se tokom večeri i noći vremenska situacija smirivala.

I danas će se grmljavinsi procesi i padavine premeštati u jugozapadnoj visinskoj struji.

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće danas i u Beogradu, a na širem području grada biće uslova za olujne nepogode.

U Srbiji je danas i vrlo sparno.

Trenutne temperature kreću se od 21 do 29°C, a najtoplije je u centralnim, zapadnim i jugoistočnim predelima Srbije, uz temperature do 28-29°C, u Beogradu je 27°C. Najugodnije je na severu Vojvodine, na Zlatiboru i Sjenici sa 21°C, Kopaonik meri 17°C.

Vreme Foto: zoomEarth/meteociel

Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 24 do 30°C, u Beogradu do 25°C.

(Telegraf.rs)

Video: Vetar nosio krovove, padalo drveće na ulice: Snimak jakog nevremena u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA