Vreme čitanja: oko 1 min.

Sutra u Kruševcu centralna manifestacija obeležavanja Vidovdana i sednica Vlade

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizuje obeležavanje dana sećanja na vladavinu kneza Lazara

  • 0
Slika Kosovka devojka Uroša Predića izložena u Konaku knjeginje Ljubice Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Kruševcu će sutra povodom obeležavanja Vidovdana biti održana centralna državna manifestacija i sednica Vlade, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizuje obeležavanje dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - polaganje venca u manastiru Ravanica, sednicu Vlade Srbije i centralnu državnu ceremoniju. U manastiru Ravanica ujutru će biti održan parastos Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima koji će služiti vladika Ignjatije i sveštenstvo SPC, a kome će prisustvovati premijer Miloš Vučević.

Njega će u manastirskoj porti dočekati vladika braničevski Ignjatije i igumanija mati Marija. Gosti će potom otići da se poklone ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upale sveće. Vladika braničevski će služiti liturgiju od 09.00 sati.

U Gradskoj kući u Kruševcu, u 11.20 časova, počeće sednica Vlade, a u 12.00 sati premijer Vučević će položiti vence na Spomenik Kosovskim junacima.

Premijer će se zatim obratiti, a od 12.30 sati predviđen je obilazak Taktičko - tehničkog zbora, odnosno prikaz naoružanja i opreme.

Vidovdan je veliki nacionalni praznik Srba i državni praznik kojim se izražava poštovanje i zahvalnost svima koji su se borili za otadžbinu.

Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici, Srbi uopšte, Vidovdan obeležavaju s posebnim poštovanjem, pre svega kao sećanje na svesnu žrtvu kneza Lazara, kosovskog mučenika, i svih njegovih saboraca, u Boju na Kosovu na Vidovdan 1389, protiv Turaka.

Svi potonji oslobodilački napori Srba uvek su bili i u znaku Kosova. Vodeća odrednica oslobodilačke borbe tokom čitavog 19. veka bila je poziv na oslobođenje Kosova.

S posebnim pijetetom Vidovdan je na državnom nivou u Srbiji obeležavan 1889, kada je u Kruševcu, odakle je knez Lazar krenuo u Boj na Kosovo 1389, povodom pet vekova od bitke, održana velika manifestacija. Tada je izgrađen i reprezentativan spomenik na centralnog gradskom trgu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA