Vreme čitanja: oko 1 min.

Munje večeras paraju nebom u ovom delu Srbije: I dalje moguće jače oluje, grad i obilni pljuskovi

Vreme čitanja: oko 1 min.

I četvrtak će Srbiji doneti opasnost od jačih oluja

  • 0
Vremenska prognoza nevreme grmljavina munje Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Mnogi predeli Srbije danas su bili na udaru jakih oluja i nevremena. Iako se ove večeri vreme u većini predela smirilo i u delovima zemlje i dalje ima aktivnih grmljavinskih procesa.

Na udaru oluja večeras su jugoistok i krajnji jug Srbije, a vrlo snažne oluje ceo dan obrušavaju se na Kosovo i Metohiju. Oluje su poplavile i delove Prištine.

U nastavku večeri kiše i pljuskova biće širom jugoistočne Srbije, naročito na području Niša i Pirota, ali uz slabljenje intenzitea padavine. Ovi predeli pred kraj dana bili su na udaru vrlo snažnih oluja sa grmljavinom i vrlo obilnim padavinama.

Istovremeno, krajnji jug zemlje biće na udaru i dalje jakih oluja.

Grmljavinski proces biće najintenzivniji u Pčinjskom okrugu, na istoku i jugoistoku Kosova i Metohije i u pograničnom delu Srbije i Makedonije.

Oluje i padavine Foto: zoomEarth

U ovim predelima očekuju se veoma obilni pljuskovi, olujni vetrovi i jaki gromovi, lokalno i grad. Na pojedini m lokacijama očekuje se da padne i više od 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Padavine ovakvog karaktera ne mogu da uslove izlivanja reka, ali mogu da dovedu do izlivanja manjih potoka bujičnih karaktera ili do toga da zemljište ne može da prihvati ogromne količine vode u kratkon vremenskom intervalu.

Na udaru jakih grmljavinskih oluja ove večeri su i severni i istočni predeli Makedonije, naročito šire područje Skoplja i Kumanova.

Inače, oluje su uobičajane pojave u ovom delu godine u Srbiji. Ipak, kako potencijalno mogu biti i opasne, potrebno je prilagoditi se aktuelnoj vremenskom situaciji i pratiti upozorenja držabnih i nadležnih službi.

Na najjačem udaru naći će se šire područje Vranja, Bujanovca, Preševa, Vladičinog Hana, Uroševca i Gnjilana.

Nažalost, Srbija će i u četvrtak biti na udaru oluja, a stabulizaciju vremena doneće vikend, kada se očekuje sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature i iznad 35°C.

(Telegraf.rs)

Video: Novi Pazar zahvatilo jako nevreme, vetar oborio stabla u centru grada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA