Vreme čitanja: oko 1 min.

Voda na Srebrnom jezeru i užičkom "moru" bezbedna za kupanje

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ispitivanja kvaliteta vode obavljena su na uzorcima sa Gradištanske, Zatonjske i Požarevačke plaže * Kupača na Đetinji je tek nekoliko, onih spremnih da rizikuju

  • 0
Slobodan Boba Kovač Foto: Nikola Tomić

Voda užičkog "mora" i Srebrnog jezera bezbedne su za kupače.

Prema rezultatima najnovijih analiza Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, voda na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta ispravna je za kupače, navode Novosti.

Ispitivanja kvaliteta vode obavljena su na uzorcima sa Gradištanske, Zatonjske i Požarevačke plaže. Ustanovljeno je da je voda na svim plažama fizičko-hemijski i mikrobiološki ispravna i preporučuje se za kupanje i rekreaciju, uz tuširanje nakon kupanja.

Nekadašnje „užičko more“, na kome su tokom leta svakodnevno boravile hiljade Užičana, danas je samo bleda slika nekadašnjeg raja usred grada: kupača je tek nekoliko, onih spremnih da rizikuju u zagađenoj planinskoj Đetinji, navode Novosti.

Povremeno, stanje se poboljša usled vremenskih prilika, pa voda zadovoljava minimum kriterijuma za kupanje, tako je i ovih dana.

- Nakon uzorkovanja vode koje je obavio Zavod za javno zdravlje Užice, stiglo nam je stručno mišljenje na osnovu ispitivanih parametara da voda reke Đetinje pripada vodotoku treće klase tj. da je umerenog ekološkog statusa i da se može koristiti za kupanje – saopštilo je Javno preduzeće „Veliki park“ koje gazduje ovim područjem.

Ovo povremeno poboljšanje statusa važiće do prvih analiza sa negativnim parametrima.

Uz Đetinju, najmlađi Užičani na raspolaganju imaju i otvoreni, dečji bazen na Đetinji u kome je voda iz gradskog sistema vodosnabdevanja.

(Telegraf.rs)

Video: Zvanično se otvora kupališna sezona na Adi Ciganliji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA