Vreme čitanja: oko 2 min.

Stomačni virus se lako prenosi među decom, stručnjaci savetuju da tokom letnjeg perioda na ovo obratite pažnju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno je dobro isprati voće i povrće, redovno prati ruke, i voditi računa o tome da li je hrana ispravna za jelo

  • 1
Bolesno dete Foto: Shutterstock

Stomačni virusi haraju tokom leta. Mučnina, povraćanje, malaksalost, dehidracija... samo su neki od simptoma.

Roditelji se često pitaju da li bi trebalo davati deci probiotike preventivno, ili pak ne. Međutim, kako stručnjaci objašnjavaju važno je dobro isprati voće i povrće, redovno prati ruke, i voditi računa o tome da li je hrana ispravna za jelo. Takođe, kada su deca u pitanju, virus se lako prenosi, pa se savetuje oprez.

Beograđanka Aleksandra V. u razgovoru za Telegraf.rs objašnjava da je dete donelo virus sa rođendana i tako zarazio celu porodicu, a razlog je verovatno što je među decom bilo i onih koji su već bili bolesni.

- Moj šestogodišnji sin bio je na rođendanu, gde je dobio stomačni virus, kako sam kasnije saznala dvoje dece je već bilo bolesno. To su deca, oni dele isti pribor za jelo, grle se, koriste iste igračke, piju iz iste čaše, pa je tako moj sin doneo nama virus. Povraćanje, malaksalost, odbijanje hrane... kako uzme gutljaj vode, tako ispovraća. Preneo je svima u kući, i bukvalno smo tri dana bili kao pokošeni, objašnjava naša sagovornica.

Lečenje i preventiva

Doktor Saša Milićević u emisiji "Zdravo sa Ivanom" otkrio je gde roditelji najčešće greše pri lečenju svoje dece i šta je ono što nikako ne bi trebalo da rade. On je podržao uzimanje probiotika, ali posebno naglasio da se ni u toj odluci ne sme preterivati kada su deca u pitanju.

- Probiotici su dobri, nisu opasni i mogu da se uzimaju, ali ne treba preterivati. Oni nisu svemogući, oni smanjuju šansu da se razvije čitav niz oboljenja, ali nažalost nisu toliko jaki da mogu da spreče sve bolesti. Bilo bi savršeno, ali ne postoji lek koji može da spreči sve bolesti, treba ih uzimati ali uz savet lekara, jer se danas malo i preteruje - naveo je doktor u emisiji "Zdravo sa Ivanom".

U nedostatku vremena i uslova za čuvanje deteta roditelji često pošalju decu u vrtić uprkos bolesti.

- Ima slučajeva kada roditelj pošalje dete u školu i vrtić uprkos bolesti i to je baš problem, jer nema ko da im čuva decu. Mi lekari kažemo nemojte da dete ide dete nekoliko dana u koletkiv, ali eto desi se da ih pošalju pa se svaka infekcija širi lako,  dodaje on.

Kako je istakao, svako dete nosi neki virus, ali i mi odrasli i oni su zato stalno u opticaju.

-  Ako naiđemo na neku osobu koja je osetljiva mi ćemo joj preneti virus. Roditelji nekada deci prenesu virus jer ih ljube u usta, a to nikako nije dobro, treba ih ljubiti što dalje od disajnog sistema - kaže doktor pedijatar Saša Milićević.

On napominje da mališani često stavljaju ruke stavljaju u usta, te je roditeljima savetovao da povedu račina i o tome.

Lekar ističe da je jedino rešenje jačati detetu imunitet pravilnom isshranom i dodaje da bi trebalo da spava dovoljan broj sati.

- Deca su previše vremena na telefonima i uveče vole da provode vreme na internetu zbog toga imaju menjak sna - zaključuje Milićević.

(Telegraf.rs)

Video: Roditelji greše kada leče decu na svoju ruku, sa antibioticima i temperaturom su posebno neoprezni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA