"Šta će vam takvo dete": Silvana je usvojila ovu milu Unu kad joj je sin saopštio koji opasni poziv je izabrao

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 8

Ja sam rešila da nešto uradim na sebi da pokušam da usrećim jedno dete na taj način da ja čuvam nečije dete, a da Bog čuva mog sina

Silvana Veselinović iz Jagodine prva je i, već dvanaest godina, jedina žena u Srbiji koja je usvojila dete sa Daunovim sindromom. Una odrasta u njenoj porodici, a poruka te hrabre žene jeste da sva deca bez obzira na probleme s kojima se suočavaju zaslužuju ljubav i toplinu roditeljskog doma.

Silvana je Unu prvi put srela u Zvečanskoj 2012. godine. Devojčica je tu ostavljena, niko je nije posećivao i u tom trenutku nije znala da hoda, niti da jede. Silvanu su preplavile emocije i posle prvog zagrljaja rodila se obostrana ljubav i želja da pomogne detetu. Bila je uporna, najpre je postala Unina hraniteljica, a posle nekoliko godina i zakonita majka.

"Moj sin je po završetku srednje škole otišao u Francusku i ja sam mislila da će on da studira ili da radi, ali vratio se sa pričom da želi da bude profesionalni vojnik u Legiji stranaca. To je bilo katastrofalno za mene i ja sam rešila da nešto uradim na sebi da pokušam da usrećim jedno dete na taj način da ja čuvam nečije dete, a da Bog čuva mog sina", kaže Silvana Veselinović, Unina majka za RTS.

Silvanin sin, ćerka i suprug podržali su odluku da usvoji devojčicu sa Daunovim sindromom. Niti jednog trenutka Una joj nije bila teret, iako se svakodnevno suočavala sa teškoćama, ali i zluradim komentarima poput - "šta će vam takvo dete" ili "koliko para dobijaš za nju".

"Una je dobar đak, Una je dobro dete, srećno, zadovoljno i mnogo dobro dete…… uuuu majkino dete", kaže Silvana Veselinović.

Posle dvanaest godina Una sve razume, ali teško priča, brine o sebi, igra se sa Silvaninim unukama i unukom i sa decom u parkiću, sama odlazi u prodavnicu. Proces socijalizacije deteta sa Daunovim sindromom išao je sporo, ali uspešno, uz puno strpljenja i ljubavi.

"Maksimum smo izvukli da bude samostalna, napredovala je u svakom smislu, znači ide sama u školu, vraća se kući, brine sama o sebi, može da izađe sama u park, igra se sa decom, druže se i tako", navodi Silvana Veselinović.

Silvanina želja je da u Srbiji postoji još porodica koje bi usvojile dete sa posebnim potrebama, jer, kako ističe, sva deca zaslužuju ljubav i pažnju i toplinu porodičnog doma.

(Telegraf.rs)

Video: Trajković: Za drugu decu isto tako želim da dobiju rešenje kao i ja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    26. jun 2024 | 09:13

    Lepo od ljudi

  • Maja

    26. jun 2024 | 09:17

    Moja beba je imala dauna, lekari su savetovali prekid i poslusala sam ih... Sad kad vidim kako ljudi koji nisu roditelji te dece brinu o njima, osecam da sam pogresila sto nisam sacuvala moju bebu...

  • Dana

    26. jun 2024 | 09:47

    Samo ljubav će spasiti ovaj svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA