Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko znate o otpadnim vodama? Kanalizacioni sistem je važan korak ka čistijoj sredini

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važno je upravljati otpadnim vodama na pravi način kako bi se zaštitila životna sredina, na čemu Ministarstvo za zaštitu životne sredine aktivno radi

  • 0
Kanalizacija, kišni kolektor Foto-ilustracija: Shutterstock

Sproveli smo anketu među našim čitaocima kako bismo proverili da li znaju šta je glavni kolektor, čak 78.54% ispitanika je odgovorilo tačno na pitanje o ovoj ključnoj infrastrukturi za prečišćavanje otpadnih voda. Glavni kolektor je sakupljač otpadnih voda naselja kojim se sakupljena voda odvodi do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U pomenutoj definiciji ključan pojam jeste pojam otpadnih voda, ali zašto su one toliko važne?

To su vode koje su postale zagađene upotrebom u različitim ljudskim aktivnostima bilo da su u pitanju industrijske aktivnosti, aktivnosti u domaćinstvima, poljoprivredi ili se radi o kišnici. One mogu biti različitog stepena zagađensti i zato je potrebno njihovo pravilno upravljanje kako ne bi došlo do štetnih posledica po životnu sredinu.

Kanalizacioni sistem služi za sakupljanje, transport, obradu i/ili odvođenje otpadnih voda i kišnice sa urbanih ili ruralnih područja. On je ključan za očuvanje zdravlja i zaštitu životne sredin. On prenosi sve od naših sudopera do kišnica koje mogu poplaviti gradove ako nije dobro isplaniran. Zato je ovo jedan od najvažnijih segmenata moderne infrastrukture.

Svakodnevnim aktivnostiima kao što su pranje veša, tuširanje, korišćenje toaleta, navodnjavanje bašte korišćenje kućnih aparata, proizvodimo značajnu količinu otpadnih voda.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), prosečna osoba proizvede oko 150 litara otpadnih voda dnevno.  To je prava reka prljavštine, a koliko je prljava, zavisi od toga šta radite, gde živite i kako se ponašate. Ova količina varira u zavisnosti od nivoa ekonomske aktivnosti, klimatskih uslova i drugih faktora.

Istraživanja pokazuju da otpadne vode sadrže različite zagađujuće materije, uključujući suspendovane čestice, organske materijale, teške metale, hemikalije iz domaćinstava i industrije, kao i patogene mikroorganizme koji mogu predstavljati rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Zato je bitno da ih očistimo pre nego što budu vraćene u prirodu.

Zbog toga je važno upravljati otpadnim vodama na pravi način kako bi se zaštitila životna sredina, na čemu Ministarstvo za zaštitu životne sredine aktivno radi.

Upravljanje otpadnim vodama je ključno za očuvanje životne sredine i zaštite javnog zdravlja. Kanalizacioni sistemi su snažna infrastruktura koja omogućava sakupljanje, transport, i prečišćavanje otpadnih voda, čime se sprečava zagađenje voda i minimiziraju ekološki rizici. Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije ulaže sve napore u unapređenje ovog ključnog segmenta. Pokrenulo je niz projekata za modernizaciju i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom zemlje sa ciljem da poboljša kvalitet životne sredine.

(Telegraf.rs)

Video: Istorijski događaj i za Beograd i Srbiju: Vesić nakon otvaranja postrojenja za preradu otpadnih voda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA