≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ministar Lončar: Prve godine života deteta ključne, važna podrška društva i države roditeljima

N. S.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Lončar je istakao da ključan zamajac uspeha u ostvarivanju ciljeva predstavlja program saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a

  • 5

Prve tri godine u životu svakog deteta ključne su za njegov razvoj, a uloga roditelja je jedna od najodgovornijih u društvu, zato je važna podrška celog društva i države roditeljima, kako bi svako dete imalo jednaku šansu za normalan razvoj, zaključci su sa otvaranja dvodnevne regionalne konferencije posvećene ranom razvoju i rastu dece "Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva", koja se održava u Beogradu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da je Vlada Srbije, uvažavajući naučne činjenice da su prve tri godine života deteta ključne za njegov razvoj, na predlog resornog ministarstva 2016. godine donela nacionalni program za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu.

"Ubrzo nakon toga zajedno sa ministarstvima nadređenim za obrazovanje, socijalnu zaštitu i demografiju potpisali smo i poziv za akciju za podršku razvoju dece u ranom detinjstvu i time objedinili napore i resurse ka istim ciljevima za decu, roditelje i celokupno društvo", rekao je Lončar.

Lončar je istakao da ključan zamajac uspeha u ostvarivanju ciljeva predstavlja program saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a, koji je usmeren na unapređenje patronažnih pedijatrijskih službi, razvoju savetovališta i timova za porodično orijentisane rane intervencije neonatalne zdravstvene zaštite, podršku dojenju i imunizaciji dece.

"Naš zajednički cilj je da se porodice osnaže za podsticajno roditeljstvo kako bi bolje razumele i podržale razvoj deteta, posebno u prvih 1.000 dana", rekao je Lončar.

On je ukazao da se na tome radilo u prethodnom periodu kroz poboljšanje pristupa i kvaliteta usluga, posebno porodicama kojima su te usluge najpotrebnije.

"Imajući sve pozitivne rezultate u vidu, naredni zajednički koraci su da se omogući da dobre prakse i podrška roditeljima koje su zaživele u našem sistemu stignu do svake porodice i svakog deteta u Srbiji. Nastojimo da unapredimo stubove nacionalnog zdravstvenog sistema", naveo je Lončar.

Dodao je da ostvarivanje rezultata za decu i porodice moguće u tesnoj saradnji svih nivoa zdravstvene zaštite, navodeći da Vlada pod vođstvom resornog ministrarstva intenzivno radi na osnivanju Centra za rani razvoj dece i inkluziju, koji će omogućiti nove resurse, bolji kvalitet i povezanost sistema koji brinu o deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

"Verujemo da će ovaj Centar biti doprinos Srbiji i celom regionu. On će ubrzo biti gotov zahvaljujući Tamari Vučić i njenoj podršci", rekao je on.

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić izjavila je na otvaranju konferencije da su najvažniji prioriteti za Srbiju deca, rani razvoj i podrška roditeljstvu.

"Jedna divna izreka kaže, 'detinjstvo je roditelj svake osobe'. Tako sažeto, tako nepogrešivo i jasno prenosi nam suštinu našeg razvoja i odrastanja, upućuje na srce našeg bića i tako sažeto približava i sadržaju današnje konferencije. Ukazuje nam na važnost perioda detinjstva za razvoj svake jedinke, ali i na važnost uloge roditelja u tom procesu", navela je Vučić.

Ona je ocenila da bi ova izreka, "detinjstvo je roditelj svake osobe", vrlo lako mogla da bude i moto današnje konferencije.

"Za mene je ovo jedna od najvažnijih tema. Ona je osnov, ona je budućnost, ona je temelj svakog društva i zaslužuje našu punu pažnju i našu punu posvećenost", rekla je Vučić.

Dodala je da je roditelj nije samo onaj koji rađa i onaj koji učestvuje u procesu darivanja života, već je istakla da je uloga roditelja mnogo složenija, i odgovornija.

"Roditelj je neko ko razume veličinu magije stvaranja novog života, ko oseća blagoslov ovog dara i ko neguje osećanje zahvalnosti na čudu kojem svedoči. Roditelj je učitelj, mentor, vaspitač. On je i duhovnik koji u najranijem periodu života dete uči da postoji nešto izvan sveta čulnog. Od roditelja, dete uči o dobru, o zlu, o pravdi, o nepravdi, o osećanjima, njihovom kanalisanju, o strahovima, o lepoti. Roditelj je i prvo sećanje, i prvo osećanje, prvi dodir, prvi osmeh, prvo razumevanje. Roditelj se tako pretvara u vajara i negovatelja jednog novog bića, jednog novog sveta unutar sveta", poručila je Vučić.

Kao takvom, dodala je ona, roditelju pripada čast uvaženog člana našeg društva, ali i čitavog čovečanstva, jer, kako kaže, celokupna društvena zajednica zavisi od ispravnog delovanja roditelja.

"Uloga roditelja i društva u građenju ličnosti, su presudne, povezane, i zato je dijalog i podrška između njih neophodna karika u lancu izgradnje zdravog i zadovoljnog društva. Moramo da budemo svesni da zajednica nastaje udruživanjem, stvaranjem osećanja pripadnosti određenoj grupi i da je upravo roditeljski posao da u najranijem detinjstvu zametak takve zajedničke celine usadi u ličnost deteta", ocenila je ona.

Objasnila je da se dete u takvoj sredini mora osećati sigurno i dobro, pa iz tog razoga je društvo kao drugi roditelj.

"Ta dva roditeljstva, ono biološko i ono društveno, moraju delovati zajedno, promišljeno, sistemski, posebno u periodu ranog razvoja, kako bi dete izraslo u zdravu i mentalno funkcionalnu jedinku, koja će stvarati za sebe i svoju okolinu srećan život i uspeh u svim važnim aspektima", rekla je Vučić.

Podsetila je da će krajem godine Centar za rani razvoj i inkluziju biti otvoren i zahvalila se UNICEF-u što su od početka prepoznali važnost tog projekta.

"Najvažniji gosti ovog centra, naravno, biće mališani, ali i eksperti iz celog sveta, budući da je važan segment rada centra upravo naučno-istraživački deo", istakla je Vučić.

Prema njenim rečima, nijedna zemlja na svetu nije ostrvo u okeanu sa mogućnošću potpunog samostalnog delovanja, jer je preduslov ubrzanog napretka medicine upravo kontakt i prenošenje znanja i iskustva, pa supruga predsednika Srbije upravo u tome vidi značaj današnje konferencije.

"Zato je naša želja i naš rad usmeren ka olakšanju, ulepšanju života, osnaživanju dece i mladih za izgradnju svetle budućnosti, u kojoj će se uspeh meriti spremnošću da gradimo, da podržavamo, da sarađujemo, da učimo, da se razvijamo, da pomažemo i koristimo i nauku i znanje, samo i isključivo u službi za dobro čoveka, za radost deteta i sreću dečjeg osmeha", zaključila je Vučić.

Regionalna direktorka UNICEF-a Evropu i Centralnu Aziju Ređina De Dominićis napomenula je da se više od 300 stručnjaka i funkcionera okupilo na današnjoj konferenciji

"Ova konferencija je svedočenje našoj zajedničkoj posvećenosti", poručila je De Dominićis.

Podsetila je da se svake godine u Evropi i Centralnoj Aziji rodi više od šest miliona beba, a da više od 20 miliona dece mlađe od pet godina uči prve reči i prve korake.

Dodala je da se neka od ove dece rode u bezbednom okruženju, ali je istakla i da se nažalost neka od njih rode u izazovnom okruženju, u siromaštvu, u okruženju koje može da koči njihov razvoj.

"Zamislite da možete da obezbedite da svako dete koje se rodi u Srbiji i u regionu (Evrope i Centralne Azije) može da dobije jednaku šansu, da napreduje i bude bezbedno", poručila je ona.

Zahvalila se i Tamari Vučić na inicijativi i podršci u ovoj oblasti.

Regionalna konferencija UNICEF-a o razvoju u ranom detinjstvu i roditeljstvu Foto: Zoran Jovanović Mačak

Prvu sesiju je moderirala direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Dvodnevna regionalna konferencija "Najbolji početak za decu: Moć roditeljstva", posvećena rastu i razvoju dece, u organizaciji Unicef Srbija i Ministarstva zdravlja, uz podršku Vlade Srbije, okupiće vodeće stručnjake, predstavnike vlada Evrope i Centralne Azije, međunarodnih organizacija i nevladinih sektora kako bi razgovarali o ključnim aspektima podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penzionerka

    26. jun 2024 | 18:49

    Kod nas u Srbiji je drugačije. Za najbolju budućnost deteta ključno je čim se rodi da ga roditelji učlane u SNS i tako mu obezbede najbolju budućnost. Tako dete a i roditelji dobijaju najbolju moguću "imunizaciju" od svake odgovornosti i gluposti, i traje doživotno, kakvo god sr...nje da napravi. Šta više treba roditeljima da budu srećni nego sreća za svoje dete?

  • Lilu

    26. jun 2024 | 14:44

    Ynicef prvo rreva da zna kakvu vodu vodu deca piju u s etu i gladuju a nece nasu decu da umunizuju,?????? Gledajte kakvi su im roditelji i da li se bolnice dezinfikujh i hrana uzorkuje pa ostalo

  • Биља

    26. jun 2024 | 14:35

    Direkrorka rekla a mi nismo znali. Direktorka Unicefa treba da zna koliko dece unire od gladi a sto se tice dece proverite prvo roditelje a vakcinacija nije inunizaxija vec zarazavanje a telo pravi imunitet to biste trebali da znate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA