Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste ikada čuli za ovakvu manifestaciju? Održava se samo u Prijepolju, a posvećena je deci!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pošto je celokupna manifestacija takmičarskog karaktera, bilo je bodrenja favorita i navijanja

  • 1
Dečurlijada, Prijepolje, deca Foto: Dom kulture Prijepolje

Dečurlijada se po 16. put održala u Domu kulture u Prijepolju, a misao ove manifestacije je okupljanje školaraca i njihovo takmičenje u disciplinama znanja i sporta. Ovu jedinstvenu manifestaciju činile su ekipe iz svih osnovnih škola u Prijepolju, i jedne iz Nove Varoši, a svaku školu predstavljala su po četiri učesnika.

Dva učenika, dečak i devojčica, kažu u organizaciji, morali su biti uzrasta od prvog do četvrtog razreda, dok druga dva, takođe dečak i devojčica, uzrasta od petog do osmog razreda. Pa pošto je celokupna manifestacija takmičarskog karaktera, bilo je bodrenja favorita i navijanja. Takmičilo se, kažu, po takozvanom kup sistemu (četvrtfinale, polufinale i finale), a učesnici "Dečurlijade" takmičili su se u disciplinama znanja i sporta.

- U disciplini "ZNANJE" koja ima formu kviza, svaki takmičar mora da odgovori na jedno pitanje koje može biti iz oblasti umetnosti, istorije, geografije, odnosno prirodnih i društvenih nauka prilagođenih školskom uzrastu - navode organizatori. Za odgovor je, dodaju, na raspolaganju bilo 10 sekundi. Što se tiče discipline "SPORT", ona obuhvata izvođenje dva penala, dva slobodna bacanja na koš i brzo hodanje. Za regularnost ove discipline zadužen je sudija. Naročito je za učesnike, ali i za publiku bilo zanimljivo brzo hodanje, a način na koji se takmiče dva takmičara koja izabere škola je tako što fiksiraju svoja stopala na predmet koji liči na skraćene skije. Oba takmičara su na jednim skijama, a potrebno je da usklađenim hodom pređu brže od protivničke ekipe razdaljinu od 10 metara. Finalni duel, objašnjavaju, odlučuje o pobedniku "Dečurlijade", a osvajač trećeg mesta je ekipa koja je u finalu imala više osvojenih poena.

Pobednici ovog jedinstvenog takmičenja je OŠ "Vladimir Perić - Valter" Prijepolje, dok je drugo mesto zauzela OŠ "Boško Buha", Ivanje, a treće mesto OŠ "Dušan Tomašević" Velika Župa. U revijalnom delu nastupili su neodoljivi mališani Predškolske ustanove "Miša Cvijović" iz Prijepolja.

Cilj manifestacije je, zaključuju u organizaciji, podizanje nivoa znanja takmičarskog duha i afirmacijom umetnosti, doprinos popularisanju kulture, to jest pravih proverenih vrednosti kod školske omladine, koja je sve više na udaru kiča, nasillja i primitivizma, koji sve više preti, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu u koji omladina sve češće beži u nedostatku ovakvih, pravih, korisnih i realnih nadmetanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ред

    25. jun 2024 | 16:22

    А где је ту духовност која је најважнија карика у одрастању једне особе у свом животу. Све остало је кловнијада и ударање у празно.Деци треба више веронауке а не ових глупости.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA