Vreme čitanja: oko 1 min.

Probijali se kroz led i sneg, pretile im lavine: Srpski planinari osvojili Pirineje i Andoru

Vreme čitanja: oko 1 min.

U organizaciji Planinarskog društva Bukulje, a u okviru programa Planinarskog saveza Srbije, organizovan je uspon na jedan od najviših vrhova Španije - Pik de sinestrale koji je visok 2826 metara, a najviši vrh Andore je 2943 metar

  • 0
Planinari foto Robert Ilić, planinarski vodič

Grupa od preko stotinu planinara iz Srbije uspešno je osvojila jedan od najviših vrhova Pirineja u Španiji, kao i najviši vrh Andore, do koga su morali da savladaju predele sa puno leda i snega i probiju se kroz lokacije koje su poznate po lavinama, posebno u ovim delovima godine.

-U organizaciji Plainarskog društva Bukulje, a u okviru programa Planinarskog saveza Srbije, organizovan je uspon na jedan od najviših vrhova Španije - Pik de sinestrale koji je visok 2826 metara, a najviši vrh Andore je 2943 metara.

- U akciji je učestvovalo preko sto planinara iz Srbije, Republike Srpske, kao i nekoliko članova iz BiH. Na najviši vrh Pik de Sinestrale pomelo se oko 80 planinara, a na najviši vrh Andore Koma Pedrosa pomelo se oko pedeset članova akcije. Uspon je bio jako težak, imali smo jako puno snega i leda, tako da je uspon otežalo kretanje kroz teren pod snegom koji je sklon lavinama. Jako je bilo teško. Staza inače počinje sa 1“500 metara, savladali smo 1400 metara visinske razlike, prolazili smo kroz nekoliko predela, najpre kroz šumu, zatim kroz kuloare, i dolazimo do jezera koja su pokrivena ledom i snegom. Ogromna je grupa ljudi, imali smo četiri licencirana vodiča, ali uspešno smo sve izveli a moram da kažem da još niko nije izveo takav uspon iz Srbije, sa tolikim brojem planinara, da se svi vrate uspešno na polaznu tačku. Sama priprema akcije je trajala šest meseci - kazala je za Telegraf.rs Ljiljana Vasić, planinarski vodič.

(Telegraf.rs)

Video: Može i pola metra da padne: Sneg veje na Goliji i Kopaoniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA