Vreme čitanja: oko 2 min.

Docent dr Srđan Marković: Crevni poremećaji i bolesti sve češći, ali mogu biti pobedivi

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crevni poremećaji i bolesti mogu da se pobede kada im se pristupi na adekvatan način

  • 0
rak materice Foto: Shutterstock

Zapaljenske bolesti creva, kao i funkcionalni poremećaji poput iritabilnog crevnog sindroma, sve su učestalija pojava u populaciji, a, kako kaže docent dr Srđan Marković, uzroci koji stoje u pozadini ovih poremećaja i bolesti su različiti.

"Ukoliko bismo se osvrnuli na neki period od proteklih 30 godina, svedoci smo da su inflamatorne bolesti creva, uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, sve učestalija pojava. Pored toga, posebno sam se bavio i iritabilnim crevnim sindromom, koji je takođe veoma prisutan i izazovan kada su u pitanju dijagnostika i terapija. Ako biste me pitali koji su neki osnovni uzroci koji stoje u pozadini ovih poremećaja i bolesti, za sada znamo da ih definitivno ima više", rekao je Tanjugu dr Marković.

On je istakao da pored promena u ishrani i crevnom mikrobiomu, među uzorke crevnih oboljenja mogu biti uključene i neke genetske komponente, preosetljivost imunog sistema, sve učestalije nutritivne alergije, narušen stil života, ali i brojni drugi faktori koje nastojimo da identifikujemo.

U lečenju ovih bolesti u Srbiji se primenjuju ranije stečena znanja, ali lekari prate i najmodernije farmakološke pristupe u terapiji. Nedavno su objavljena dva udžbenika za poslediplomske studije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prva knjiga nosi naziv "Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija" (autora i urednika profesora Petra Svorcana i docenta dr Srđana Markovića), a druga knjiga je delo autora i urednika dr Srđana Markovića, pod nazivom "Iritabilni crevni sindrom kroz lekcije".

"Mi smo kao autori takođe mislili i izvan tih okvira - te smo nastojali da približimo i nefarmakološke mere u lečenju. Sa posebnom obradom udela dijetetskog režima, zaokružili smo terapijska delovanja u ovim poremećajima", objasnio je dr Marković i dodao da je lečenju ovih oboljenja pristupiti multidisciplinarno, pa uključiti u terapijski proces i psihijatre, hirurge, pedijatre, na primer, kada su pacijenti deca, jer postoje specifičnosti problema funkcionalnih poremećaja creva u dečjem dobu.

Zajedničkim snagama smo uspeli da obradimo i iznesemo činjenice i najnovija stremljenja u oblasti zapaljenskih bolesti creva, kao i iritabilnog crevnog sindroma kroz prilagođene lekcije.

"Budući da inflamatorne bolesti creva, kao i iritabilni crevni sindrom, postaju sve češća pojava u populaciji, te da i veliki broj ljudi koji nisu profesionalno u ovoj struci želi da se informiše o svemu što ih zanima iz pomenutih oblasti, smatrali smo da je neophodno da sve činjenice razjasnimo na krajnje razumljiv jezik. Naravno, ostali smo dosledni i stručnom pristupu, a posebno su interesantni primeri iz naše prakse. Povezanost savremenog teorijskog i praktičnog znanja, prikazanog kroz primere iz svakodnevne prakse, jeste ono čime su ove knjige definitivno načinile iskorak u medicinskoj literaturi", objasnio je dr Marković.

"Na osnovu svog dosadašnjeg iskustva, ali i uvidom u najmoderniji kako farmakološki tako i nefarmakološki pristup lečenju, mogu da zaključim da navedeni crevni poremećaji i bolesti mogu da budu pobedivi kada im se pristupi na adekvatan način.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Preventivni pregledi vam mogu spasiti život: Srbija uvodi skrining na RAK PLUĆA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA