Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučić: Od prvog septembra preventivni pregledi za sve starije od 40 godina, radićemo i tumor markere

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Radiće se besplatni tumor markeri za muškarce, za kancer prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene za kancer dojke, pluća i takođe kolorektalni"

  • 19
lekar, pacijent Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od 1. septembra ove godine za sve građane Srbije starije od 40 godina, ali i one koji imaju potrebu, biti organizovani besplatni zdravstveni pregledi vikendima, kao i da će se ponovo uvesti obavezni sistematski pregledi u školama.

"Pregledi će biti organizovani vikendom, za one koji rade da im bude lakše. Radiće se besplatni tumor markeri za muškarce, za kancer prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene za kancer dojke, pluća i takođe kolorektalni. Želimo da prevencijom spasimo hiljade života. Svi pregledi će biti završeni do kraja decembra", rekao je predsednik u svom obraćanju naciji.

Takođe, dodao je, biće organizovane sve kardiološke kontrole, takođe potpuno besplatno od vađenja krvi, EKG i kontrole pritiska.

"Vratićemo sistematske preglede u škole i ne moram da kažem kolika je briga svakog roditelja za dete koje drži telefon, a nema fizičku aktivnost. Hoćemo da nam deca budu zdrava i ukažemo roditeljima kako da se pomogne detetu", rekao je predsednik.

Kada je reč o investicijama u zdravstvu, Vučić je istakao da sutra počinju radovi na porodilištima u svim opštinama Borskog okruga i u Knjaževcu.

"Radovi za novu bolnicu GAK Narodni front krenuće u aprilu sledeće godine, u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije. Nadamo se do maja i porodilište u Nišu, koje je u veoma lošem stanju. To je bilo jedno od važnih obećanja", rekao je predsednik.

(Telegraf.rs)

Video: U Geozavodu promocija naučnog časopisa Napredak, prisustvuje predsednik Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    24. jun 2024 | 23:03

    To je odlična vest za sve građane Srbije kojima će biti omogućeno da dobiju besplatan pregled.

  • Мiraš

    24. jun 2024 | 23:04

    Najava predsednika Vučića o uvođenju preventivnih pregleda i testiranja tumor markera za sve starije od 40 godina je proaktivna mera koja može doprineti ranom otkrivanju i lečenju bolesti. Ovo je važan korak ka poboljšanju javnog zdravlja i smanjenju stope smrtnosti od kancera.

  • Zaga

    24. jun 2024 | 23:23

    Omogucavanjem besplatnih preventivnim pregleda država pokazuje kolika je njena briga za zdravlje i život svakog gradjanina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA