Vreme čitanja: oko 4 min.

Povećano interesovanje za Filozofski fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredni animira kandidate

A. G.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Gordić Fisković je za Tanjug rekla da još traje prijava kandidata na 14 fakulteta novosadskog univerziteta na kojima će biti upisano oko 16 hiljada brucoša

  • 0

Šefica Kabineta dekana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Isidora Gordić Fisković rekla je danas da je zabeleženo veće interesovanje kandidata za taj fakultet u odnosu na prošlu godinu, dok iz Poljoprivrednog fakulteta nabrajaju sve razloge zbog kojih bi neodlučni maturanti trebalo da se prijave za neki od smerova.

Gordić Fisković je za Tanjug rekla da još traje prijava kandidata na 14 fakulteta novosadskog univerziteta na kojima će biti upisano oko 16 hiljada brucoša, od kojih će 8.400 biti na budžetu, dok će 7.600 biti samofinansirajući.

Fakulteti se trude da ponude raznovrsne smerove i tako privuku što veći broj studenata, a veliko interesovanje kao i ranijih godina vlada za prirodne nauke i IT smerove, kao i za društveno-humanističlčke nauke.

"Psihologija i dalje drži prvo mesto, te ove godine imamo praktično četiri kandidata koja su se prijavila za jedno mesto", kaže Gordić Fisković.

Dodala je da za psihlogijom sledi Pedagogija sa 117 kandidata, zatim Engleski jezik i književnost sa 112 kandidata, koji beleži najveće interesovanje kada je reč o jezičkim grupama.

Podsetila je i da je akreditovano nekoliko novih studijskih programa, u skladu sa potrebama tržišta rada, kao i da se novi smerovi dobro kotiraju na listama interesovanja.

Među tim smerovima je i Socijalni rad koji će sa 57 prijavljenih kandidata biti sasvim popunjem, zatim Kulturologiju, Komunikologiju i Odnose sa javnošću.

Navela je da su najnoviji akreditovani smerovi Španski i Italijanski jezik, kao i da očekuje da i ti programi budu popunjeni.

- Prijemni ispiti počinju 26. juna i traju tri dana. Rang liste očekujemo već početkom sledeće nedelje, od 1. jula. Broj budžetskih mesta je 544, a fakultet upisuje ukupno 1.015 studenata. Od toga je 535 studenata na filološkim disciplinama, ostali su na nefilološkim - objašnjava Gordić Fisković.

Prodekan za razvoj i saradnju sa privredom Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nenad Magazin kaže za Tanjug da je na tom fakultetu danas počela prijava kandidata za polaganje prijemnog ispita, kao i da taj fakultet ne obuhvata samo agronomske studije, odnosno poljoprivredu, već i druge bitne smerove poput Pejzažne arhitekture i Veterinarske medicine.

Magazin je rekao da taj fakultet ove godine upisuje 515 budžetskih i 150 samofinansirajućih, kao i da na Veterinarskoj medicini u okviru integrisanih studija, gde se ukupno upisuje 60 budžetskih studija.

Dodao je da je na osnovu pripremne nastave zaključeno da interesovanja budućih brucoša ne manjka, kao i da se nada da neće doći do značajnijeg pada.

"Svesni smo situacije da percepcija poljoprivrede kod mladih nije tako dobra, zbog čega ih to odbija. Oni često ne vide da je poljoprivreda napravila puno koraka napred i da je upravljanje poljoprivrednom mašinom danas mnogo bliže IT tehnologijama nego klasičnoj poljoprivredi", rekao je Magazin.

Izrazio je uverenje da će se deo mladih ljudi opredeliti za poljoprivredu, pogotovo u Vojvodini, gde vlada veliko interesovanje kompanija za agronomima.

"Stalno imamo upite firmi da im pošaljemo studente završnih godina i one koji su završili studije, da počnu da rade kod njih", rekao je Magazin.

Direktor Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dejan Beuković rekao je za Tanjug da ove godine očekuje bolji odziv za smer Animalna proizvodnja, jer su probali da na razne načine približe sve mogućnosti za studente koje nudi ovaj profil.

"To je tehnologija gajenja različitih vrsta životinja koja nudi različite mogućnosti angažovanja u kompanijama koje proizvode stočnu hranu, zatim bavljenje genetikom, oplemenjivanjem i rad u savetodavnim službama", rekao je Beuković.

Dodao je da taj smer nudi i veliki obim praktične nastave i terenskih vežbi koji se realizuju tokom čitave godine, kao i da u okviru fakulteta postoji naučni istraživački centar Agrokampus u Temerinu.

"To mesto je jedinstveno po tome što, pored govedarske proizvodnje, imamo i jedan od najmoddernijih centara u ovom delu Evrope za istraživanje i vršenje ogleda sa pilićima", rekao je Beuković.

Dodao je da su odnedavno počeli da se bave gajenjem insekata kao modelom budućeg istržaivanja životinja na ovim prostorima.

Govoreći o prijemnom ispitu koji će se održati 1. jula, Beuković je rekao da nije težak, kao i da se priznaju i prijemni sa drugih fakulteta.

Naveo je i da fakultet studentima obezbeđuju besplatne udžbenike koji su dostupni i u digitalnom formatu, kao i da se najbolji studenti Animalne proizvodnje svake godine nagrađuju za trud.

"Pozivam sve maturante koji se još uvek dvoume da dođu na Poljoprivredni fakultet i da malo pogledaju kakve su mogućnosti studiranja, kao i kakvi su uslovi koje mi nudimo", zaključio je Beuković.

Jedan od kandidata koji došao se sprema za Veterinarsku medicinu.

"Imali smo i pripremnu nastavu, koja je bila dobro organizovana", kaže on.

Kandidatkinja koja se odlučila za Fitomedicinu očekuje da dobro uradi prijemni.

"Upisujem fitomedicinu i sve sam spremila", kaže ona, dodajući da je pohađala i pripremnu nastavu.

Jedan od kandidata odlučio se za smer Poljoprivredni tehničar sa informacionim sistemom.

"Imamo kod kuće zemlje i mašine i želim da naučim da se bavim time", kaže on.

Jedan kandidat se za Veterinarsku medicinu sprema već duže od pola godine i očekuje dobar rezultat na prijemnom ispitu.

"Spremam se do sledeće sedmice, pa kako već bude", kaže on.

Inače, kao i ranijih godina, najmanje interesovanje maturanata beleži se za fakultete na kojima se obrazuje nastavnički kadar, poput fizike i hemije.

Čak i kada upisuju Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, to rade sa ambicijom da postanu treneri, a ne nastavnici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Diplomirao Medicinu u Novom Sadu: Ovako je slavio student iz Iraka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA