≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu temperaturu ne treba obarati, savet je pedijatra: Roditelji greše kada leče decu na svoju ruku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gost emisije "Zdravo sa Ivanom" bio je pedijatar dr Saša Miličević

  • 1

Obaranje temperature kod dece nekada je pogrešno, kaže pedijatar dr Saša Milićević, i dodaje da bi roditelji trebalo da puste organizam da se sam izbori. Naime, treba voditi računa da li dete ima neku hroničnu bolest, da li postoji šansa da dođe do frasa, ali ukoliko se radi o običnoj infekciji, ističe, da temperaturu ispod 38 ne treba skidati odmah.

Pojedini roditelji skloni su da deci daju antibiotike preventivno, ispričao je u emsiji "Zdravo sa Ivanom" dr Milićević i dodao, da u tom momentu zaboravljajući na svu štetnost, naročito ako se ispostavi da dete ima virusnu a ne bakterijsku infekciju.

- Antibiotici se uzimaju često, tako je svugde u svetu, jer dešava se da roditelji sami preventivno daju detetu antibiotik, što je pogrešno. Uvek treba kosultovati pedijatra jer on će vam preporučiti ili ne, ili vam reći da dovedete dete na pregled. S druge strane, dešava se da propišemo antibiotik i da majka detetu umesto pet dana, daje antibiotik dva dana, i onda se infekcija vrati. Nije dobro raditi napamet, iako ne radi niko iz loše namere jednostavno najbolje je konsultovati svog lekara, kaže dr Milićević.

Bolesno dete, zaraza, virus, grip Foto:Shutterstock

Temperaturu do 38 ne treba obarati

Temperatura 38 stepeni se ne obara u prvom momentu, jer treba pustiti organizam da se sam izbori, objasnio je pedijatar.

- Ovo ne važi za decu koja su imala fras i kojima preti opasnost. Svakako, ne treba dete forisitrati ni sa hranom, jer u tom trenutku se organizam bori i detetu nije do hrane, pa roditelji ne bi trebalo da insistiraju na tome. Kada je dete bolesno, organizam treba da štedi svoj digestivni sistem. S druge strane, uzminanje tečnosti je neophodno. Lek za obaranje temperature dolazi tek nakon što temperatura pređe 38, osim u slučaju ako dete boluje od nečega pa morate hitno da reagujete, rekao je pedijatar.

Što se imuniteta tiče, važno je da dete jede zdravu hranu, da se fizički bude aktivno, ali i da provodi vremena više na svežem vazduhu. Za decu važno je takođe da dovoljno spavaju, ističe dr Milićević.

Kako je dr Milićević objasnio u emisiji "Zdravo sa Ivanom", i dalje imamo problem sa malim boginjama, i još jednom apeluje na roditelje da vakcinišu decu MMR vakcinom, i navodi da male boginje mogu izazvati ozbiljne probleme kod određenog broja dece, te je vakcinacija jedino i ispravno rešenje.

Kompletnu emisiju možete pogledati u videu na početka teksta.

(Telegraf.rs)

Video: Alergije, vremenske oscilacije, stres: Doktorka savetuje kako se izboriti sa negativnim pojavama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J. S.

    24. jun 2024 | 20:42

    Roditelji slusajte savete pedijatra. Te vakcine su proverene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA