Vreme čitanja: oko 1 min.

Važan element kanalizacione mreže je glavni kolektor: Da li znate koja je njegova uloga?

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odgovorite na našu anketu i proverite koliko ste upoznati sa našom okolinom i zaštitom životne sredine

  • 2
kanalizacija Foto: Shutterstock

Kanalizaciona mreža je najvažniji element u uklanjanju i obradi otpadnih voda koja služi da se smanji negatav uticaj otpadnih voda na našu okolinu i zdravlje. Jedna od komponenti kanalizacione mreže je glavni kolektor, ali pored njega u kanalizacioni sistem čine i sekundarni kolektori, pumpe i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

Sekundarni kolektori su manje cevi ili kanali koji dovode otpadne vode iz pojedinačnih zgrada ili domaćinstava do glavnih kolektora.

Pumpe služe za podizanje otpadnih voda do viših nivoa, a postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda su mesta gde se otpadne vode obrađuju kako bi se uklonile nečistoće pre nego što se vrate u prirodu.

Kada imamo sve ovo u vidu, da li možemo da pretpostavimo šta je onda glavni kolektor? Odgovorite na našu anketu i proverite koliko ste upoznati sa našom okolinom i zaštitom životne sredine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даросава

    24. jun 2024 | 19:42

    Сви знамо шта је колектор за пречишћавање отпадних вода. Али која вајда за Београд када нема канализацију а ни колектор.

  • Hogar

    24. jun 2024 | 19:08

    MOJ POKOJNI OTAC JE DAVNIH GODINA DAO 4 SAMODOPRINOSA ZA VODOVOD I KANALIZACIJU U NASELJU SREMCICA......DRZAVA PARE DAVALA RAZNIM FIRMAMA KOJE NOVAC NIKAD NISU VRATILE A MI KANALIZACIJU I NAKON 45 GODINA NEMAMO . ......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA