Vreme čitanja: oko 5 min.

Počeli prijemni ispiti, oglasila se ministarka prosvete: Ovo je njena poruka budućim brucošima

N. S.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dodala je da sve teče po planiranoj proceduri i da je današnji prijemni ispit podeljen u tri smene

  • 2
Slavica Đukić Dejanović Foto: Nikola Tomić

Prijemni ispiti na fakultetima širom Srbije počeli su danas, a budući brucoši su u prilici da biraju između više državnih univerziteta - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i između 22 državne akademije i visoke stručne škole i sve više privatnih fakulteta.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je za Tanjug da su se svi fakulteti, u skladu sa svojom autonomijom, organizovali i da sprovode sve aktivnosti u vezi sa prijemnim ispitima.

"Fakulteti su nas izvestili da je sve spremno. Neki su već danas počeli sa prijemnim ispitima, a neki će završiti sve aktivnosti do 6. jula, tako da ćemo sredinom jula imati jasnu sliku", rekla je ministarka.

Ministarka je svim kandidatima koji polažu prijemni poželela puno sreće i savetovala da ostave tremu po strani jer, kako je rekla, ona uopšte nije manja u odnosu na male maturante koji su prošle nedelje završili polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja.

"Neka se koncentrišu, neka se oslobode treme i neka budu svesni da se opredeljuju za svoju profesionalnu budućnost. Postignuća su sasvim moguća ukoliko se koncentrišu i pokažu šta znaju i ako budu svesni da su zaista dosta učili u srednjoj i osnovnoj školi", rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović za Tanjug.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žaklina Stojanović, na kojem je u 10 časova počeo prvi test iz Poslovne ekonomije, rekla je za Tanjug da je interesovanje studenata za taj fakultet, kao i ranijih godina, zaista veliko.

Dodala je da sve teče po planiranoj proceduri i da je današnji prijemni ispit podeljen u tri smene, u okviru kojih će kandidati polagati različite testove.

Stojanović je rekla da je interesovanje budućih brucoša za Ekonomski fakultet sada veće, u odnosu na ranije godine.

"Dakle, mi imamo ukupno preko 1.650 kandidata koji su konkurisali za upis na Ekonomski fakultet. Ukupan broj budžetskih mesta je 610. Ukupna potražnja na dva programa, trogodišnjim i četvorogodišnjim je 1.320 studenata", kaže Stojanović.

Dodala je da je jedan od motiva za upis na Ekonomski fakultet činjenica da ta ustanova nudi i programe na engleskom jeziku koji, kako je rekla, vodi do dve diplome.

"Reč je o programu na osnovnim studijama u četvorogodišnjem trajanju, koji se realizuje u saradnji sa Londonskom školom ekonomije, odnosno Univerzitetom u Londonu", rekla je Stojanović.

Dodaje da Ekonomski fakultet sarađuje i sa drugim prestižnim univerzitetima na nivou master studija.

"Širimo saradnju, a s druge strane otvaramo i mogućnost za praktično školovanje za različite smerove, koji su u skladu sa potrebama tržišta rada", istakla je Stojanović.

Govoreći o profesionalnim mogućnostima za studente Ekonomskog fakulteta, Stojanović je rekla da taj fakultet na osnovnim studijama nudi 12 modula, kao i da studenti od druge godine biraju usmeravajući predmet.

"Mogu da biraju između ekonomske teorije i analize, statistike, geometrije, poslovne informatike, poslovne analize i konsaltinga, marketinga menadžmenta, turizma i ugostiteljstva", objašnjava Stojanović.

Dodala je da taj spektar nudi studentima mogućnost izbora perspektivnog zanimanja.

Najavila je da će Ekonomski fakultet sutra objaviti preliminarnu rang listu.

Govoreći o drugom upisnom roku, Stojanović kaže da fakultet uvek otvara mogućnost da se u septembarskom roku upišu kandidati koji su završili srednju školu u inostranstvu.

"To je jedna dodatna lista koja omogućava i našim državljanima koji su završili srednje obrazovanje u nekoj drugoj zemlji da upišu fakultet u Srbiji. Što se tiče ranijih iskustava, 1.320 je kvota koja se popunjava za trogodišnje studije u septembru, ali kvota koja se odnosi na četvorogodišnje studije je u potpunosti popunjena već sada", objašnjava Stojanović.

Poželela je svim kandidatima mnogo sreće i da se oslobode od treme.

"Oni su se pripremali, radili vredno i imali su mogućnost da biraju koje će predmete polagati, prema svojim afinitetima. Mislim da su svi oni napravili dobar izbor i radujem se novoj generaciji i svi profesori ih srdačno očekuju u oktobru", zaključila je dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Žaklina Stojanović.

Kandidati za upis na Ekonomski fakultet rekli su za Tanjug da su se za njega odlučili upravo zbog činjenice da pruža široku lepezu izbora zaposlenja još tokom trajanja studija, a jedan od najbitnijih kriterijuma im je plata.

Budući brucoš iz Kruševca kaže da je zadovoljan kako je uradio test iz Poslovne ekonomije, kao i da mu je završni test bio lakši od probnog.

"Dobro sam uradio i iskreno mislim da ću upasti na budžet. Ja sam ekonomiju uvek voleo, statistika mi je životna ljubav", kaže on.

Anđela Cvijović iz Pete ekonomske škole u Beogradu ističe da je zadovoljna kako je uradila test, kao i da se nada da će upasti na budžet.

"Ekonomija me je generalno uvek zanimala, još od završetka osnovne škole. Želim da nastavim da se bavim ovom profesijom i mislim da je to pravi izbor za mene", kaže Cvijović.

Anđela Markovski koja je čekala početak testa iz geografije, sociologije i opšte informisanosti rekla je za Tanjug da misli da je spremna, ali i da je sve manje sigurna što više vremena prolazi.

"Moraću nekako. Do juče je bilo sve u redu, ali danas baš ima tenzije, ne znam gde se nalazim", rekla je Markovski, dodajući da bi želela da se bavi bankarstvom.

Mihailo Ljubljenović iz Beograda posle završenog teksta iz Poslovne ekonomije kaže za Tanjug da nije bilo previše teško i da očekuje da upadne na budžet, a na pitanje zašto baš Ekonomski fakultet kaže - zbog perspektive.

"Znam nekoliko njih koji su baš izuzetni na ovom fakultetu i oni su već od treće ili četvrte godine studija krenuli da rade, sad imaju solidne plate u dobrim firmama, imaju i taj program u Londonu, tako da mi je to interesantno", kaže on, dodajući da bi ipak voleo da posle školovanja ostane u Srbiji i da ovde gradi karijeru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    24. jun 2024 | 16:24

    Sama pojava ministarke prosvete govori u kakvom je stanju prosveta i ujedno pokazuje želju Srbije da rešava probleme prosvete ?

  • Пензионер 37.787 рсд

    24. jun 2024 | 17:40

    Боооже,како ми је драго кад ВАС видим колегинице💃❤️🌹🍀🪗

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA