Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija pod uticajem ciklona iz Đenovskog zaliva: Grmeće i pljuštati do ovog datuma, moguće nepogode i grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narednih dana očekuje se vrlo sparno vreme

  • 1
Satelitska slika Foto: Sat 24

Narednih dana Srbija će biti pod uticajem ciklona iz Đenovskog zaliva i sa severa Italije, pa će se nastaviti vrlo nestabilno vreme. Nakon toga uslediće stabilizacija vremena.

Satelitska slika Foto: Sat 24

Položaj ciklona biće takav da će se Srbija nalaziti u prednjem delu i toplom sektoru, uz izražena južna strujanja i priliv vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike, a sa kojom se očekuje i transport čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Do srede će u Srbiji duvati jugoistočni vetar, koji će u utorak u košavskom području biti pojačan, na jugu Banata i jak.

Sve do petka u Srbiji će biti uslova za padavine.

U utorak će tokom većeg dela dana biti sunčano, uz smenu sunca. Posle podne u južnim i zapadnim, potom i u centralnim i severnim predelima sa pljuskovima i grmljavinom. Očekuju se i obilnije padavine i grmljavinske oluje i nepogode sa gradom.

Od srede do petka tokom većeg dela dana biće promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, lokalno i sa obilnijim padavinama.

Nažalost, narednih dana biće i dalje idealnih uslova za grmljavinske nepogode sa gradom, jakim gromovima i vrlo obilnim pljuskovima, pri čemu bi palo od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Maksimalna temperatura biće u utorak od 30°C na severu i zpadu do 35°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu do 31°C, a u sredu od 30 do 32-33°C.

Svežije vreme biće u četvrtak i u petak i maksimalna temperatura tada neće nigde preći 30°C, a kretaće se od 25 do 30°C, u Beogradu od 26 do 28°C.

Ipak, iako se očekuju niže temperature, biće vrlo sparno i neugodno, s obzirom na to da se očekuju visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha.

Nakon nestabilnog radnog dela sedmice, vikend će doneti stabilizaciju vremena.

Očekuje se da ojača termički visinski greben sa jugozapada, pa će sa severa Afrike pristizati veoma topla vazdušna masa.

Očekuje se sunčano i veoma toplo vreme, uz maksimalne temperature od 30 do 35°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Početak jula doneće prijatnije i ugodnije vreme, a maksimalna temperatura neće prelaziti 30°C. Biće i ponovo nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

(Telegraf.rs)

Video: Pokidao crepove i razlupao automobile: Silovit grad pogodio Priboj i Prijepolje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smena

    25. jun 2024 | 11:35

    Sahara na godisnjem ali je menja Djenova.Logicno,neko mora da radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA