Vreme čitanja: oko 1 min.

Keruša Nataša je Ferencovo oko i odana pomoćnica: Zna preko 170 komandnih reči i vodi ga

D. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako primeti nešto neuredno, odmah me skrene sa puta - ističe Apci i dodaje da su ovako obučeni psi vodiči za slepe od neprocenjive važnosti

  • 0

Nataša, trenutno jedini pas vodič za slepe u Srbiji, omogućava Ferencu Apciju iz Subotice samostalan život. Nataša nije obična keruša. Ovaj devetogodišnji pas vodič iz Budimpešte je Apcijevo oko i verna pomoćnica već osam godina. Uz svoju ličnu kartu koja joj dozvoljava pristup svim javnim mestima, Nataša je Apcijevu nezamenljiv pratilac, piše Dnevnik.rs.

- Zna preko 170 komandnih reči i vodi me gde god poželim - preko ulice, u prodavnicu, autobus. Pametna je, pazi na mene i čuva me od opasnosti. Ako primeti nešto neuredno, odmah me skrene sa puta - ističe Apci i dodaje da su ovako obučeni psi vodiči za slepe od neprocenjive važnosti.

Zahvaljujući posebnom treningu i bliskom odnosu sa vlasnicima, Nataša i njoj slični postaju pravi pogledi slepih osoba. Omogućavaju im nezavisno kretanje gradskim ulicama, pronalaženje putokaza, ulazak u objekte. Ukratko, otvaraju put ka samostalnosti.

- Dok je Nataša uz mene, samostalan sam. Ne tražim tuđu pomoć da bih negde otišao, jer idem sa njom - naglašava Apci čija je prijateljica 24 sata dnevno uz njega, pružajući mu potporu i društvo.

Natašin slučaj ukazuje na značaj razumevanja i podrške osobama sa invaliditetom. Ističe se potreba za većim ulaganjima u obuku i rad pasa vodiča, kako bi se što većem broju slepih omogućila nezavisnost i sigurnost kakvu oni zaslužuju.

- Zamislite kad mlade slepe osobe žele da izađu, mogu to sa psom vodičem koji ima dozvolu da uđe svuda. Nažalost, osim Nataše, u Srbiji nema više ovako obučenih pasa. Stoga su nam neophodni i škola za njihovu obuku, a u Subotici bi mogla da se osnuje - smatra Apci.

Pouzdana Nataša je inspiracija za sve slepe sugrađane, ali i poziv da se podigne svest o važnosti pasa vodiča. Njen primer pokazuje da čak i ako ne možemo promeniti invaliditet, možemo učiniti mnogo da olakšamo svakodnevnicu osobama koje žive sa njim.

(Telegraf.rs)

Video: Ana i Nik Avala su najjači duo policije: Ona je njegov vodič

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA