Vreme čitanja: oko 1 min.

Epidemija nasilja u školama u Srbiji! Ombudsman traži izmene zakona, za ovu oštru meru veruje da bi delovala

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predložili smo ove izmene kako bismo osigurali izvesnost kažnjavanja bez suvišne administracije

  • 1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je resornom ministarstvu predlog izmena zakona radi suočavanja sa sve češćim slučajevima neprihvatljivog ponašanja u školama, koji često eskaliraju u nasilje. U cilju efikasnog rešavanja problema, predlaže se skraćenje disciplinskog postupka za učenike koji prekrše pravila, uz uvođenje društveno-korisnog rada kao alternativne mere.

- Deca imaju prava, ali i obaveze prema kojima moraju da se ponašaju u školama - izjavio je ombudsman Zoran Pašalić za RTS i dodao:

- Predložili smo ove izmene kako bismo osigurali izvesnost kažnjavanja bez suvišne administracije.

Pašalić je naglasio da je ključno uspostaviti jasne granice učenicima zbog epidemije neprimerenog ponašanja u školama, koja dovodi do gubitka poverenja u obrazovne ustanove.

- Gubi se poverenje i u osnovne i srednje škole. Zaštitnik građana je zato uputio resornom ministarstvu predlog izmena zakona, sa ciljem da se do početka sledeće školske godine spreči neprimereno nasilje i ponašanje - ističe Pašalić.

Prema njegovim rečima, uvođenjem društveno-korisnog rada želi se postići dualni cilj edukacije i vaspitavanja učenika, umesto samo kažnjavanja. "Društveno-korisni rad će se sprovoditi sa ciljem edukacije i vaspitavanja učenika", dodao je Pašalić. "Na primer, učenik koji prekrši pravila može biti uključen u pomoć drugim učenicima tokom nastave i drugih obrazovnih aktivnosti."

Ombudsman je takođe istakao važnost uloge direktora škole, razrednog starešine i školskog psihologa u proceni potrebe za društveno-korisnim radom kao dodatnom merom pored disciplinskog postupka.

- Na primer, ako je neko počinio disciplinski prekršaj u prvom razredu srednje ili osnovne škole, postupak se može voditi dok učenik ne završi osnovnu, odnosno srednju školu - zaključio je Pašalić.

Očekuje se da će predlozi izmene zakona proći kroz dalje razmatranje u resornom ministarstvu kako bi se usvojili do početka naredne školske godine.

(Telegraf.rs)

Video: Razvijanje empatije kod dece je najadekvatnija mera za sprečavanje nasilja u školama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nastavnik

    24. jun 2024 | 11:43

    Jeste samo sto im se prvo procitaju prava ,a tek kasnije obaveze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA