Vreme čitanja: oko 2 min.

Mostar ključao, Demir Kapija otvarala vrata "pakla", Palanka vrelija od mora! Zanimljiva meteo mapa bivše Juge

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prethodnih dana temperature u Srbiji su dostizale 38°C, a u regionu prelazile 40°C

  • 0
Stara Jugoslavija mapa temperature Foto: Wikimedia/Telegraf.rs
Stara Jugoslavija mapa temperature Foto: Wikimedia/Telegraf.rs

Srbija i region na udaru su drugog toplotnog talasa ove sezone, a najviše temperature zabeležene su tokom jučerašnjeg dana. Maksimalna temperatura u Srbiji je dostigla 38°C, u Beogradu 37,5°C, a u Mostaru 41°C.

Vrućine su danas popustile i za 10 stepeni je svežije na severu i zapadu, ali je i dalje vruće na jugu i istoku Srbije, uz temperature do 33-34°C, u Makedoniji iznad 35°C.

Iako je u prethodnom periodu bilo vrelo, nije postojala opasnost da bude oboren apsolutni temperaturni rekord niti u Srbiji, niti u regionu, a prema trenutnim prognozama taj rekord neće biti ugrožen bar ni u narednom periodu.

Iako je poslednjih godina sve toplije, a leta beleže i po nekoliko veoma dugih i izraženih toplotnih talasa, apsolutni rekordi zabeleženi su ili još u dalekoj prošlosti ili ne tako davne 2007. godine.

Najviša temperatura vazduha ikada u regiji izmerena je 31. jula 1901. godine u Mostaru, kada je živa na termometru pokazivala 46,2 stepena.  Zanimljivo je i to da su temperaturni rekordi Srbije i Makedonije postavljeni na isti dan 24. jula 2007. godine. Tada je u Smederevskoj Palanci izmjereno 44,9, a u Demir Kapiji 45,7 stepeni.

Kada je reč o Crnoj Gori, najviša ikada temperatura od 44,8 u Podgorici, a  u Hrvatskoj 5. avgusta 1998. godine, 42,8°C u Pločama. Dakle, najtoplije u Hrvatskoj je u Dalmaciji, ali neretko i na istoku Hrvatske, pre svega u Slavoniji.

Beograd, centar grad, toplotni talas, Lucifer, vrućina Printskrin: TelegrafTV/Jovica Vučković

Ono što je interesatno, vidi se da je Srbija zabeležila višu temperaturu od Crne Gore, a svima su poznate vreline letnjih dana u Podgorici.

Podgorica u peroseku jeste znatno topliji grad i od Beograda i svih gradova u Srbiji, ali se jezgro vrelog vazduha sa severa Afrike tih dana nalazio iznad centralne, istočne i jugoistočne Srbije i Makedonije.

Koliko su tada bile visoke temperature, govori podatak da je prosečna letnja temperatura u Beogradu 31°C, a u Podgorici 35°C.

Najviša ikada temperatura u Sloveniji bila je 40,8°C.

Beograd je svoj maksimalni apsolutni rekord kada je reč o temperaturi zabeležio 24. jula 2007. godine, a izmereno je 43,8°C.

Najviša ikad zabeležena temperatura na svetu je 56,7 stepeni u mestu Furnace Creek u Kaliforniji. Dugo vremena službeni rekord bio je 58 stepeni izmerenih u libijskom El Aziziju, ali ga je Svetska meteorološka organizacija poništila 2011. godine zbog mogućih problema s mernim instrumentima i nepoklapanja rezultata sa susednim stanicama.

U Evropi nikad nije zabeležena temperatura viša od 48 stepeni, a rekord je izmeren u Atini 10. jula 1977. godine.

Kada je reč o ovoj godini, temperature su na Kirpu već prešle 46°C, u Turskoj 45°C, a u Grčkoj 44°C, a na pojedinim lokacijama probijeni su i rekordi za ta mesta.

Najniže temperature ikada na našem području su ispod -30°C, lokalno i ispod -40°C, a -39°C u Sjenici.

Tokom ledenog talasa februara 2012. godine, temperature su se i u nižim predelima Srbije, pre svega u Vojvodini i na Pešteru spuštale i ispod -30°C.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo su posledice nevremena u Osečini: Razbijena kola, krovovi kuća...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA