≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stižu nove oluje sa grmljavinom, evo i kada: Moguć grad, u najvećoj opasnosti OVI predeli Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pojedinim predelima očekuje se da padne i više od 40 litara kiše po kvadratnom metru

  • 0
Nevreme pljuskovi prognoza sa Đorđem Đurićem Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Srbiji se danas znatno lakše diše u odnosu na jučerašnji dan kada su temperature dostizale 38°C. Osećaj sparine bio je nezamisliv, a subjektivni osećaj temperatura i do 45°C. Nažalost, posle podne i uveče ponovo ima uslova za nepogode.

Jučerašnji vreo i pravi tropski dan, doneo je Srbiji posle podne i pred kraj dana snažne grmljavinske i superćelijske oluje, naročito na severu i zapadu Srbije, a u Osečini se zabeležene katastrofalne posledice grada.

Ovog prepodneva u Srbiji je bilo sunčano. I u ovom času preovladava sunčano, ali i ugodnije vreme, naročito na severu i zapadu i u Beogradu, dok je na jugu i istoku i dalje vrelo.

Trenutne temperature kreću se od 26°C na zapadu do 34°C na istoku Srbije, u Beogradu je 28°C.

Trenutna temperatura vazduha Foto: Meteociel

Zlatibor meri 23°C, Kopaonik 22°C, a Sjenica 25°C.

Dakle, sever i zapad Srbije preplivala je svežija vazdušna masa, dok su jug i istok Srbije i dalje pod uticajem vrelog vazduha.

Trenutna temperatura vazduha Foto: Meteociel

Posle podne i uveče atmosfera nad Srbijom će se ponovo destabilizovati.

Očekuje se jači razvoj oblačnosti i lokalni pljuskovi sa grmljavinom i to prvo u južnim, jugozapadnim, zapadnim i jugoistočnim predelima Srbije, a kasnije posle podne i uveče i u ostalim predelima.

Najveća opasnost od razvoja veoma snažnih grmljavinskih oluja očekuje se na području Moravičkog, Raškog, Rasinskog, Topličkog i Nišavskog okruga, a potom bi se oluje u jugozapadnoj ili zapadnoj visinskoj struji premeštale ka centralnim predelima Srbije, pre svega prema Šumadiji i Pomoravlju, ali i ka severnijim predelima, odnosno ka Kolubarskom okrugu, Mačvi i Sremu.

U predelima sa najintenzivnijim grmljavinskim procesima očekuju se veoma jaki gromovi, krupan grad i veoma obilni pljuskovi, a kako se bi se ovi procesi duže zadržavali nad istim područjem zbog slabih visinskih struja, palo bi i više od 40 litara kiše po kvadratnom metru, uz opasnost od urbanih poplava i bujica.

Maksimalna temperatura biće danas od 30°C na severu i zapadu do 35°C na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, u Beogradu do 32°C.

Stižu nove oluje sa grmljavinom, evo i kada: Moguć i grad, u najvećoj opasnosti ovi predeli Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA