≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednom delu Srbije do 38°C, u drugom oluje sa grmljavinom: Ovi predeli sledeći su na udaru, moguć i grad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Delovi Srbije već su bili pogođeni jakim olujama sa gradom

  • 1
Vremenska prognoza Foto: Telegraf

Ovog poslepodneva Srbiju su zahvatile veoma jake i snažne oluje sa grmljavinom i gradom. Prethodno je bilo vedro i vrelo, a i danas su temperature širom Srbije dostigle 37-38°C. Vreo vadzuh stizao je do Srbije jugozapadnim visinskim strujama, a osim vrele vazdušne mase, sa severa Afrike stigle su i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Trenutne temperature vazduha Foto: meteociel

Oko 15 časova jak grmljavinski sistem nastao je nad Podrinjem i potom se širio Podrinjem ka Mačvi i Kolubarskom okrugu, a pored obilnih pljuskova, bilo je i grada, naročito na području Krupnja.

Pljuskovi sa grmljavinom  pogodili su i delove zapadne i jugozapadne Srbije, ali bez oluja.

U ovom času olujni sistem iz Kolubarskog okruga premešta se preko Šumadije, potom će nastaviti put ka Podunavlju, a deo ovog sistema premešta se i prema Beogradu.

Opasnost od oluja Foto: Estofex

Olujni sistem iz Podrinja i Mačve premešta se prema Sremu i dalje će nastaviti put na severoistok.

Olujni sistem iz Semberije i Slavonije zahvatiće zapadni deo Srema i Bačke.

Dakle, pred sam kraj dana i tokom večeri snažni grmljavinski sistemi očekuju se nad severnom, centralnom i zapadnom Srbijom, uz jake i obilne pljuskove sa grmljavinom. Očekuju se i lokalne grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima, pri čemu u veoma kratkom vremenskom intervalu može da padne i više od 30-40 litara kiše po kvadratnom emtru, uz pojavu urbanih poplava i bujica. Inače, ove padavine ne izazivaju izlivanje reka, tako da nema opasnosti od toga.

Padavine Foto: zoomEaerth

Do kraja dana i tokom večeri pljuskova sa grmljavinom biće i u Beogradu, uz pojavu obilnijih padavina i jače grmljavine.

Ove pojave uobičajane su u ovom delu godine, ali mogu biti i više nego opasne, pa je poželjno pratiti sve nadležne i državne službe oko informacija u vezi sa ovakim pojavama.

U ostalim predelima Srbije biće suvo, na jugu i jugoistoku i vedro vreme.

I u ovom času širom Srbije je vrelo, uz temperature do 35-36°C, u Beogradu je 34°C, dok je relativna vlažnost vazduha ogromna, pa je osećaj sparine gotovo nezamisliv.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naeali smo

    22. jun 2024 | 20:31

    Ne sećam se vise od 2,3 puta za mojih 50 i kusur godina da sam viđao ovakvo vreme.Dan bez sunca sa temperaturom 36 do 38 stepeni,bez vazduha i omorinom koja isisava pritisak.Mnogo tesko i nezdravo vreme a leto je tek pred nama.Teško koliko za ljude toliko i za zivotinje a pogotovu za biljke,nije dobfo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA