Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovakva akcija postoji samo u Tarašu: Evo kada se obavlja prstenovanje belih roda

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao lokacija gde će se obaviti prstenovanje belih roda odabran je Taraš u kojem je 2015. izbrojano čak 47 aktivnih gnezda belih roda

  • 0
Bela roda Foto: Kristina Milošević

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje jedinstvenu akciju prstenovanja belih roda. Prstenovanje belih roda biće organizovano u ponedeljak, 24. juna, u Tarašu, naselju na teritoriji grada Zrenjanina koje nosi titulu Evropskog sela roda.

- U mnogim kulturama bele rode su simbol sreće, blagostanja i plodnosti i ulaže se mnogo napora u zaštitu kako ove vrste tako i njenog staništa i migratornih puteva. Najveća populacija belih roda u Srbiji živi u srednjem Banatu, u naseljima koja se nalaze u plavnoj zoni Tise, Begeja i Tamiša - saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, piše Zrenjaninski.com.

Kao lokacija gde će se obaviti prstenovanje belih roda odabran je Taraš u kojem je 2015. izbrojano čak 47 aktivnih gnezda belih roda i koji od tada ponosno nosi titulu Evropskog sela roda dodeljenu od strane nemačke fondacije Euronatur.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je organizacija civilnog društva sa sedištem u Novom Sadu, koja već 35 godina sprovodi aktivnosti zaštite i proučavanja ptica na teritoriji cele Republike Srbije.

Pored aktivne zaštite, velika pažnja se poklanja i edukaciji dece i odraslih, kroz mnogobrojne radionice.

- Takođe, veliku pažnju posvećujemo obeležavanju i praćenju ptica. To podrazumeva markiranje ptica metalnim i plastičnim ornitološkim prstenovima pomoću kojih prikupljamo vredne podatke o njihovom ponašanju, migratornim putevima, usputnim stanicama kao i merama aktivne zaštite - objašnjavaju članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Ptiče je bilo prepušteno samo sebi, ležalo je zgrčeno u gnezdu, a onda su ga spasili dobri ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA