≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove predele Srbije danas očekuju najjače grmljavinske oluje, uz grad: Biće i obilnijih pljuskova

Vreme čitanja: oko 2 min.

I danas vrelo, maksimalna temperatura do 40°C

  • 6
Opasnost od oluja Foto: Estofex

Iza nas je vedra, u mnogim predelima i tropska noć. U Vojvodini i mnogim urbanim sredinama minimalna temperatura noćas se nije spuštala ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 26°C, a u Vršcu fenski efekat košave doneo je minimalnu temperaturu od 27°C.

Dakle, veoma neugodna noć za spavanje iza nas.

Već ovog jutra temperatura je u mnogim predelima Srbije dostigla i prešla 30°C, u Beogradu je 32°C.

Sunčano i vrelo vreme nastaviće se i u nastavku dana.

Maksimalna temperatura biće od 34°C u severozapadnim do 40°C u jugoistočnim predelima, u Beogradu do 36°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

I danas se očekuju veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja, pa duže od 10 munuta ne treba boraviti na suncu bez adekvatne zaštite.

Ogromna opreznost potrebna je i na otvorenim površinama i ne treba paliti vatru, zbog ogromne opasnosti od izbijanja šumskih požara i požara na otvorenom.

Preko Srbije danas će se premeštati i centar ciklona u prizemlju.

On u svom prednjem delu danas i uslovljava dodatno pojaćano južno strujanje, pa sa severa Afrike osim vrele vazdušne mase, i dalje stižu čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Danas će u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski okrug, Šumadija) duvati pojačan jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju jak.

Istovremeno, u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju počeće da duva severoistočni vetar.

Posle podne i uveče ciklon će značajno destibilizovati atmosferu, a dotok vlage i svežijeg vazduha usloviće da atmosfera i više nego burnbo odreaguje.

Posle podne i uveče u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnih sistema i kumulonimbusa, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Nažalost, ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, uz olujni vetar i obilne pljuskove.

Najveća opasnost od najjačih grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se na severu i zapadu Srbije, naročito u Vojvodini, Mačvi, Podrinju, u Kolubarskom okrugu i na širem području Beograda, a u ovim predelima lokalno je moguć i krupan grad, kao i pojava urbanih poplava i bujica.

Opasnost od oluja Foto: Estofex

Ove pojave uobičajane su u ovom delu godine, ali mogu biti i više nego opasne, pa je poželjno pratiti sve nadležne i državne službe oko informacija u vezi sa ovakim pojavama.

Lokalni pljusak sa grmljavinom moguć je ponegde i u drugoj polovini noći ka nedelji i u nedelju rano ujutrro, naročuti na severu, da bi u nedelju tokom većeg dela dana bilo sunčano, ali i nešto ugodnije vreme, naročito na severu.

Maksimalna temperatura biće od 30°C na severu i zapadu Srbije i u Beogradu do 35°C na jugoistoku Srbije.

Kasnije posle podne i uveče očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, uz opasnost od nepogoda, a usled prodora hladnog fronta i osveženje, uz skretanje vetra na severni.

Sledeće sedmice očekuje se prijatnije i ugodnije vreme, ali i nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Biće i dalje uslova za nepogode.

Srbija će biti pod uticajem ciklona iznad centralnog Mediterana, sa centrom iznad Italije i seevrnog Jadrana, a koji će naročito biti izražen na visini.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Iako sa nižim temperaturama, ostaće i dalje toplo, a zbog veće relativne vlažnosti vazduha očekuje se i veoma sparno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    22. jun 2024 | 11:09

    Sve se dešava kako je i naručeno jer se klima ,,stogo" kontoliše ? Kako to da po ovakvim tropskim danima nema tog preleta aviona sa belim tragom ?

  • Nina

    22. jun 2024 | 12:12

    Nece biti tako strasno i ne treba pocinjati sa senzacionalizmom do sada to nije bio slucaj, zato i pratim vase prognoze. I kod ovakvih neprilika prognoza treba da ide, maltene, iz sata u sat

  • Adrijana

    22. jun 2024 | 13:22

    Sta lepo da Vam napisem pa da mi pustite komentar? "Al' da li pamtiš ono što sam rekao? Svet je lep kada sanjamo. Kada sanjamo. Hajde zajedno da sanjamo. Da sanjamo".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA