Vreme čitanja: oko 2 min.

Gorelo nebo i zemlja: Kolabirali i mladi i stari, ovo su saveti lekara kojih se treba pridržavati

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako savetuju lekari važno je skloniti se od vrućine, uzimati što više tečnosti i izbegavati najtoplije delove dana

  • 5
Vrućina vrućine toplotni talas Foto: Tanjug/AP, RHMZ

Danas je najtopliji dan u Srbiji od početka godine, a živa u termometru prešla je i 45. podeok. Visoke temperature sa kojim se suočavamo ovih dana i te kako mogu uticati na zdravlje ljudi, te zdravstvene krize izazvane sunčanicama  mogu biti češće.

Lekari su danas intervenisali na otvorenom više od 20 puta, a kako kažu naši sugrađani - bilo je vrelo.

- Kada sam jutros u 8 časova krenula na posao bilo je vrelo, negde oko podneva izašla sam da završim nešto do grada, nije moglo da se diše. Kada sam ušla u auto to je posebna priča jer ima 100 stepeni, ako uključim klimu kako želim onda je nepodnošljivo kada izađem iz auta zbog temperaturne razlike. Moje dve drugarice kolabirale su danas, i jednoj i drugoj naglo je pao pritisak, jedna je završila na infuziji, a druga ima glavobolju i dehidrirala je, kaže Milena iz Beograda za Telegraf.rs.

Lekari su intervenisali uglavnom zbog kolapsa na javnom mestu. Par njih se dogodilo na poslu, a bilo ih je i u autobusu, na Kalemegdanu i na groblju. Većina ljudi kojima je danas pozlilo pripadaju starijoj populaciji.

Saveti lekara

Tokom ovakvih dana jako je važno da se zaštitite od vrućine, a doktorka Dragana Milošević iz Doma zdravlja Voždovac, poručila je svim građanima da danas ne izlaze iz domova u periodu između 10 i 18 časova i da se što više hidriraju. Kako je naglasila, dosta tečnosti, lagana hrana, a pre svega ostanak u domu tokom visokih temperatura važan je za sve građane, a posebno za hronične pacijente.

Ona je istakla i da ukoliko patite od nekih hroničnih bolesti obavezno redovno uzimate svoju terapiju, pratite simptome svog organizma, izbegavate izlaske i slušate savete lekara.

Visoke temperature zadržaće se i narednih dana, te je važno da poslušate savete lekare, ostanete kod kuće u najtoplijem delu dana i unosite što više tečnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Doktorka Doma zdravlja Voždovac uputila apel za najtopliji dan: "Ne izlaziti i hidrirati se"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    21. jun 2024 | 22:46

    Ovo je elementarna nepogoda i Drzava bi trebala da reaguje kako bi zastitila ljude ako treba da obustavi rad firmi ali nazalost mislim da od toga nema nista.

  • N

    21. jun 2024 | 22:47

    Bez dizanja panike molim, medju narodom.

  • Maaa

    22. jun 2024 | 00:11

    40 stepeni , a u Rumi isključuju noćas vodu od 03 h do 18 h sutra! Strašno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA