Vreme čitanja: oko 2 min.

Obeležen završetak projekta "Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja": Povećan broj obrazovanih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ujedno, smanjen je udeo mladih koji su napustili svoje srednjoškolsko obrazovanje

  • 0
Roma Education Fund Foto: Telegraf.rs

Konferencija "Put kao osnaživanju mladih Roma" održana je danas u Beogradu, čime je obeležen završetak projekta "Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja - faza II", koji je zapošet još 2019. godine, a na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati.

Otvaranje konferencije moderirali su mladi učesnici u projektu, a tom prilikom govorili su istaknute ličnosti i predstavnici institucija koje su učestvovale na projektu, među kojima ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Aniko Jeras, predstavnik Ambasade Nemačke Peer Krumrey, načelnica Odeljenja za razvoj odnosa sa poslodavcima iz Nacionalne služba za zapošljavanje Jasmina Šantić, a u uvodnom delu konferencije, na kojoj je bilo i dve radionice, govorio je i direktor Fondacije za obrazovanje Roma Redjepali Chupi.

Pored rezultata izreženih u brojevima, izlagači su istakli zahvalnost svima koji su učestvovali u projektu.

- Ovaj događaj predstavlja mogućnost prezentacije postignutih rezultata, naučenih lekcija i promociju dela naših uspešnih kandidata. Ovaj projekat obuhvatao je praktičnu pomoć u borbi protiv diskrminacije i sve što je bilo neophodno da Romi i Romkinje imaju pristup kvalitetnom obrazovanju i tržištu rada - istakao je Chupi.

- Cilj ovog projekta bio je smanjenje stope napuštanja obrazovanja, poboljšanje akademskih uspeha i povećanje broja diplomiranih srednjoškolaca romske nacionalnosti. U periodu između 2014. i 2019. školske godine stopa napuštanja obrazovanja smanjena je sa 7 na 2,4 posto, a broj diplomiranih srednjoškolaca povećan je sa 98 na skoro 150 u godini. Tokom celokupnog programa dodeljeno je 1.310 stipendija. Programom je obuhvaćeno oko 2.500 mladih Roma, 90 srednjih škola u Srbiji i više od 300 istaknutih mentora - navela je Aniko Jeras iz Ministarstva prosvete.

Predstavnik ambasade Savezne republike Nemačke istakao je važnost ovog projekta, koja se tiče ne samo romske populacije, već i privrede Srbije.

- Želeo bih da se osvrnem na pitanje zašto je ovaj projekat neophodan. Odgovor je jasan: Srbija, kao i Nemačka, svakim se danom suočava sa sve većim izazovom nedostatka radne snage. U toj potrazi susrećemo se sa neotkrivenim resursima koje imamo na raspolaganju. Iz tog ugla gledano, nemamo uslova da izostavimo ikoga ko može i želi da aktivno doprinese društvu - objasnio je Peer Krumrej.

Ovaj projekat sastavljen je od tri faze i pored dosadašnjih rezultata, svi izlagači su istakli zadovoljstvo da se rad na poboljšanju položaja i prilika Roma i Romkinja u društvu nastavi i da donose dalji uspeh.

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa generalom Džejmsom B. Hekerom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA