Vreme čitanja: oko 2 min.

Đukić Dejanović: Orlović izabran za dekana FPN, ostavka je lični čin

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navela je da će Savet FPN-a posle 1.oktobra, ako do tada ne bude izabran novi dekan, imenovati lice koje će vršiti dužnost dekana

  • 0
Slavica Đukić Dejanović Foto: Nikola Tomić

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom situacije na Fakultetu političkih nauka, da je profesor dr Slaviša Orlović izabran za dekana te visokoškolske ustanove, a da je njegova ostavka lični čin, dodajući da želi da veruje da se u ovom slučaju radilo pre svega o ličnim animozitetima, a ne o mešanju politike u proces izbora dekana.

Orlović je, naime, pre dve nedelje izabran za dekana FPN-a na sednici Saveta, koji je potvrdio odluku Naučno-nastavnog veća o njegovom izboru, ali u „uzavreloj atmosferi“ u kojoj su se studenti okupili na fakultetu, a profesora optužili za seksualno uznemiravanje pojedinih koleginica, smatrajući da zbog toga ne bi trebalo da bude dekan.

Zbog „bure“ koja se digla u javnosti, šest članova Saveta FPN-a podnelo je ostavke.

Tako je broj članova umesto 28, ostao na 22, od kojih je većina, njih 13 potvrdila Orlovićev izbor.

Profesor je, međutim, nedugo zatim, zbog situacije u kojoj je izbor obavljen, podneo ostavku.

Đukić Dejanović je za TV Vesti rekla da Orlović jeste izabran za dekana, a da je njegova ostavka lični čin koji ne želi da komentariše, dodajući da je uvek spremna da podrži regularnu proceduru izbora.

Navela je da će Savet FPN-a posle 1.oktobra, ako do tada ne bude izabran novi dekan, imenovati lice koje će vršiti dužnost dekana, ali i istakla da prvi čovek fakulteta mora biti izabran u regularnoj proceduri.

- O kvalitetu i dignitetu nekoga ko je profesor Univerziteta, apsolutno ne bi smelo da se dovodi u pitanje da li može biti dekan. Za mene je status profesora Univerziteta bitniji od trenutne pozicije dekana, i sa etičkog i sa svih drugih, formalno-pravnih aspekata - rekla je ministarka, navodeći da takve delikatne situacije, u kojima autonomija Univerziteta ne dozvoljava državi da se meša u izbor dekana, ipak pokazuju zrelosti svih koji učestvuju u procesu izbora.

Na pitanje ko je zatajio, aktuelni dekan ili tu, ipak, umešala politika, Đukić Dejanović je odgovorila da želi da veruje da tu nije bilo mešanja politike, več samo ličnih animoziteta.

- Hoću i volela bih da verujem da je tu bilo ljudskih animoziteta, više nego mešanja politike i da je zatajila institucija Fakulteta… Bilo bi tužno da je drugačije. Ako blatite nekog ko treba da nosi autoritet institucije, da je predstavlja u zemlji i svetu, i onda je možda i za razumevanje da takva osoba podnese ostavku - dodala je ministarka prosvete.

Inače, pojedini članovi Saveta iz reda države podneli su krivičnu prijavu protiv dekana prof. dr Dragana Simića, zato što je, kako navode, ugrozio bezbednost članova tog tela.

(Telegraf.rs)

Video: Doktorka Doma zdravlja Voždovac uputila apel za najtopliji dan: "Ne izlaziti i hidrirati se"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA