≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta mislite, šta je najvrelije na +40? Izmerili smo temperature na automobilu, asfaltu, klupi, kod fontane...

J. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

U Srbiji je već peti dan zaredom na snazi meteoalarm koji upozorava na veoma visoke temperature, ali i opasne vremenske uslove

  • 0

U Srbiji je danas najtopliji dan od početka godine! Od ponedeljka, kada je počeo drugi toplotni talas, pripremali smo se za "paklene" dane, sam pik talasa, petak i subotu. Ekipa Telegrafa izašla je na ulice i merila temperaturu na raznim površinama i imamo jedan savet za vas - ako želite da se rashladite, najbolje je "baciti" se u fontanu!

Naša ekipa temperaturu merila je na najrazličitijim površinama - od asfalta, pa sve do fontane, a najveća temperatura, neverovatnih 77 stepeni, zabeležena je na površini crnog automobila koji je bio parkiran na suncu. 

Beogradski asfalt u hladu je već nakucao 39°C, dok je na suncu paklenih, i preko 50°C. Visokih 64°C zabeleženo je na drvenoj klupi koja se nalazila na suncu, a pod, takođe od drveta, gori na preko 65°C.

Da li je do boje nismo sigurni, ali temperatura belog automobila bila je upadljivo manja u odnosu na crni. Temperatura belog automobila u hladovini iznosila je 31°C, a na suncu 53°C, međutim apsolutni rekorder bio je crni koji je "goreo" na 77°C na suncu.

Došli smo do zaključka da je nešto prijatnije na travi, na kojoj je izmereno 30 stepeni na suncu, dok je fontana, ubedljivo, odnela pobedu najbolje površine za rashlađivanje sa 28°C.

Podsetimo, u Srbiji je već peti dan zaredom na snazi meteoalarm koji upozorava na veoma visoke temperature, ali i opasne vremenske uslove. Petak i subota označeni su kao sam pik toplotnog talasa kada će temperature dosezati i 40. podeok.

U nedelju se, na sreću mnogih, očekuje blago zahlađenje, kada zvanično toplotni talas prestaje.

Sa ovih 5 stvari protiv vrućine 

Kako biste izbegli kolabiranje ili toplotni udar tokom ovog perioda stručnjaci za Telegraf otkivaju kojih pet stvar sa sobom od danas, pa u narednih nekoliko dana morate imati kod sebe.

  • Vodu
  • Slatko
  • Slano
  • Šešir
  • Kremu sa zaštitnim faktorom

Doktorka Biserka Obradović objasnila je i kako treba postupiti ako neka osoba kolabira zbog visokih temperatura. Ona je istakla da osobi koja je kolabirala ne treba lupati šamare i zalivati je vodom već je treba postaviti da legne i da joj se podignu ekstremiteti da krv iz nogu dodje do mozga.

"Onda će ona doći svesti, a tada joj treba dati nešto slano da pojede i da popije vode", zaključila je ona.

Zaštita od sunca

Za vreme toplotnog talasa, kada će mnogi pohrliti na kupališta i bazene, veoma je važno i pravilno se zaštiti od sunca. Kako prof.dr Svetlana Popadić, dermatovenerolog iz UKCS za Telegraf.rs ističe, kremu sa faktorom treba nositi uvek, ne samo kada znamo da ćemo se sunčati, jer koža pamti svaki minut proveden na suncu.

Kako pravilno koristiti rashladne uređaje

U borbi sa vrelim letnjim temperaturama glavnu ulogu igraju klima uređaji, ipak, lekari upozoravaju da ih moramo pravilno koristiti kako ne bi došlo do zdravstvenih tegoba. Kada dnevne temperature prelaze 35 stepeni idealna temperatura u prostoriji je do 24 stepena, a razlika između spoljašnje i unutrašnje ne bi smela da bude veća od 8 stepeni, apeluju lekari.

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš, doc. dr Tomislav Kostić izjavio je za Telegraf.rs da ekstremne temperaturne razlike nikako nisu dobre.

"Krvni sudovi reaguju i na toplo i na hladno tako što se ili skupljaju ili šire. U ovakvim slučajevima radi se o njihovom širenju. Mi savetujemo da hronični bolesnici u periodu od 11 do 17 u letnjim mesecima ne izlaze napolje bez preke potrebe i da se taj način sačuvaju od temperaturnih razlika. Ali ni ne znači nužno da ako neko ima problem sa srcem, ili kardiovaskularnim sistemom da će imati problem zbog temperaturnih razlika, ali svakako oprez se savetuje svima", objašnjava doktor Kostić.

S obzirom da u ovim tropskim danima, ni noć nije mnogo "prijatnija", mnogi željni da se rashlade i mirno spavaju uključuju klima uređaje na tek 20 stepeni iako je napolju više i za 15. Nakon toga dolazi do neretko do kočenja, pa se svi pitaju kako spavati dok klima radi, a izbeći posledice?

Doktorka Biserka Obradović razrešila je ovu nedoumicu i otkrila kako se rashladiti na bezbedan način, ali i zašto nikako nije dobro spavti sa klimom, iako je vrućina nepodnošljiva.

"Ako je u istoj sobi sa upaljenom klimom ne možemo spavati, ali možemo neposredno pre spavanja rashladiti prostroije. Ako je ona u drugoj prostoriji onda je možete ostaviti da radi", objasnila je doktorka za Telegraf.rs.

Ona dodaje da 90 odsto osoba koje zaspe sa uključenom klimom koja je u istoj prostoriji, ujutru završi kod lekara.

Jedan od ključnih koraka kada je u pitanju klima uređaj, a mnogi ga zaboravljaju i zapostavljaju, jeste njeno čišćenje. Pogotovo kod asmatičara, dece i svih osetljivih neočišćena klima može izazvati velike probleme.

"Klima ima dosta bakterija koje mogu izazvati upalu pluća. Sa druge strane ne smemo temperaturu držati sa velikom razlikom, svi volimo da rashladimo prostorije ispod 20, ali apsolutno nije zdravo. To nije prirodna hladnoća, ako u spavaćoj sobi imamo strujanje vazduha koja može i te kako uticati na razne delove tela. Klima je jedna vrsta promaje, a to je strujanje vazduha na nekoj manjoj površini, pa tako često dolazi do upale mišića, do ukočenosti, zato što klima direktno deluje na naše telo", priča dr Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA