Vreme čitanja: oko 1 min.

Visoke temperature ugrožavaju zdravlje: Doktor otkriva šta obavezno treba da radite da biste se zaštitili!

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dr Pajović kaže da su najugroženije grupe kardiovaskulrani bolesnici, osobe sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i astmom gde može doći do spazma mišića i do pogoršanja osnovne bolesti.

  • 0
Vrućina vrućine toplotni talas Foto: Tanjug/AP, RHMZ

Dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku kaže da po danima sa visokom temepraturom treba uzimati dosta tečnosti, pre svega vode i prirodnih sokova kao i redovno uzimanje prilagođene terapije.

- Potrebno je uzimati redovno terapiju, unositi dosta tečnosti, najbolje vodu ili prirodne sokove poput limunade. Ne gazirane sokove i druge tečnosti. Hrana da bude lagana, što više voća i povrća i izbegavati masnu i tešku hranu - kazao je za Tanjug Pajović.

Dr Pajović kaže da su najugroženije grupe kardiovaskulrani bolesnici, osobe sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća i astmom gde može doći do spazma mišića i do pogoršanja osnovne bolesti.

On je istakao da po visokim temperaturama dolazi do promene viskoziteta krvi, te kako je rekao može doći do tromba, odnosno šloga ili infarkta.

- Kod kardiovaskulranih bolesnika može doći do poremećaja ritma. Pacijenti koji imaju visoki krvni pritisak, hipertenziju treba da obrate pažnju, jer po visokim temperaturama dolazi do širenja krvnih sudova i onda treba umeriti ili možda prepoloviti terapiju i kontrolisati krvni pritisak - rekao je Pajović.

On je preporučio da se obaveze usklade u ranim jutarnjim ili večernjim časovima, kao i boravak u rashlađenim prostorijama ili u hladovini na otvorenim prostorima.

- Vreme je bazena i kupanja na rekama. Jako je bitno ne ulaziti naglo u vodu jer to može dovesti do srčanog zastoja već se pre toga rashladiti - zaključio je Pajović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Požar u Surčinu: Gori skladište, vatra kulja na sve strane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA