Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo pitanje o ratu u BiH je namučilo đake na testu iz istorije: Znate li vi odgovor

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove godine većina maturanata opredelila se za geografiju, dok su hemiju i fiziku, kao i do sada, izbegavali u širokom luku

  • 0
Mala matura, izborni predmeti Foto-kolaž: Nikola Tomić, prosveta.gov.rs

Osmaci sada mogu da odahnu, nakon tri naporna dana polganje završnog ispita je gotovo. Utisici se još sabiraju, međutim, prema onim prvim test iz matematike bio je ubedljivo najteži, dok su test iz srpskog i izbornih predmeta bili lagani za rešavanje.

Ove godine većina maturanata opredelila se za geografiju, dok su hemiju i fiziku, kao i do sada, izbegavali u širokom luku. Ipak, kako su osmaci potvrdili za Telegraf ni test iz hemije im ove godine nije bio noćna mora.

"Hemija je bila jako laka, jeste bilo par nedoumica, ali je bilo jako lako", rekao je za Telegraf.

Posebnu pažnju maturanta privuklo je već prvo pitanje iz hemije, kako kažu bilo je lako dati odgovor, međutim ono im je zbog same postavke zapalo za oko.

"Jelena je odlučila da jedan letnji dan provede u kafiću na plaži. Naručila je osveženje, koje joj je kelner doneo. Kelner dobro zna hemiju i rekao joj je da je jedna od stavki koje je doneo čista supstanca. Na koju supstancu se to odnosi? Oboj kružić ispred tačnog odgovora", glasio je zahtev, a od ponuđenih odgovora trebalo je obojiti šećer u prahu.

Na testu iz istorije svi su zapamtili 19. pitanje, o kojem se u poslednje vreme moglo dosta čuti na televiziji, pa su neki tako i došli do odgovora.

"Kako se naziva sporazum kojim je okončan građanski rat u Bosni i Hercegovini?", tačan odgovor je Dejtonski.

Osmaci su na ovom testu imali i zahtev da prepoznaju i istorijski ličnost, što je za njih bilo lako kako su istakli, pošto su mahom svi znali da je u pitanju kralj Aleksandar Karađorđević.

Osmaci se nisu žalili ni na pitanja sa testova iz fizike i hemije. Oni koji su se opredelili za fiziku morali su malo više da računaju, a i biolozi su uspeli da izvuku jedno zanimljivo pitanje.

"Katarina je prala čaše zaprljane sokom od jabuke. Koristila je deterdžent i vodu kako bi sprečila da se na posuđu pojave bakterije. Šta je deo nežive prirode u ovom kratkom tekstu?", trebalo je odgovoriti voda.

Što se geografije tiče ove godine je napravljen presedan, te je ona bila miljenica ovogodišnjih maturanata. Masovno su birali ovaj predmet jer su smatrali da neće biti toliko mesta za začkoljice i trik pitanja kao kod drugih predmeta.

Da se za neke ova činjenica ispostavila kako potpuno tačna potvrdila je i osmakinja Emilija Ivanović za Telegraf koja je istakla da je test iz geografije bio izuzetno lak.

"Možda je par poslednjih pitanja bilo sa nekim malim začkoljicama, ali stvarno je bilo lako", rekla je ona.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Važni datumi u vezi sa polaganjem završnog ispita i upisa u srednju školu:

  • 17. jun: završni ispit (test iz srpskog jezika);
  • 18. jun: završni ispit (test iz matematike);
  • 19. jun: završni ispit (test iz izbornog predmeta);
  • 21. jun: preliminarni rezultati male mature;
  • 21. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate;
  • 24. jun: konačni rezultati male mature;
  • 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis;
  • 28. jun: objavljivanje konačne liste želja;
  • 1. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama;
  • 1. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA