≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sada mogu da odahnu! Evo kakvi su utisci maturanata nakon završenog i trećeg dana polaganja ispita

N. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osmaci uglavnom zadovoljni polaganjem trećeg testa, očekuju dobre rezultate

  • 0
Završni ispit mala matura Foto: Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja

Učenici osmog razreda danas su polagali završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru.

Maturski ispit završen je tačno u 11 sati, a učenici OŠ "Drinka Pavlović" rekli su Tanjugu da su zadovoljni kako su uradili ispit, kao i da očekuju dobre rezultate.

Oni su naveli da završni ispit nije bio težak koliko su možda očekivali, kao i da nisu imali tremu.

"Ja sam izabrao fiziku kao treći predmet. Test je bio baš lak. Bukvalno smo imali identične zadatke kao na probnom i očekujem da ću imati 20 poena", rekao je za Tanjug učenik OŠ "Drinka Pavlović".

On je dodao da je sa drugaricom proverio rešenja i očekuje da mu je sve tačno.

"Koliko sam čuo za ostale testove, geografija je možda bila malo teža, ali fizika je bila identična kao na probnom", kazao je on.

Mala maturantkinja objasnila je da test iz hemije bio mnogo lakši nego na probnom.

"Na današnjem testu očekujem dosta poena, između 17 i 18, a najteži zadatak mi je bio 20 sa aminogrupama", kazala je ona.

Dodala je da joj je osnovni nivo zadataka bio mnogo teži i kako je rekla, kada čita zadatke, sve joj je izgledalo kao trik pitanje što ju je dodatno zbunjivalo.

Jedan od učenika rekao je za Tanjug da je njegov utisak da je test bio teži nego što je očekivao.

"Očekivao sam da će test biti mnogo lakši. U odnosu na probni, mislim da je bio malo teži i očekujem da ću osvojiti 16 ili 17 poena", naveo je on.

Prema rečima jednog đaka, prvi dan polaganja male mature imao je veliku tremu, ali da ona danas izostala.

"Danas mi je bilo teže nego na probnom testu. Polagao sam geografiju, ali sam zadovoljan jer sam uradio svih 20 zadataka i očekujem između 17 i 20 poena", kazao je on.

Učenica koja je zadatke završila pre kraja testa, navodi da su neki zadaci bili lakši, a neki malo teži.

"Polagala sam geografiju i za mene bilo je mnogo lakši probni test. Najteži mi je bio 15 zadatak, odnosno pitanje blizu koje reke se nalazi Obetska bara. Takođe, poslednji zadatak gde je trebalo da zaokružimo granice dodatno me je zbunio", kazala je ona.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetila je danas OŠ "Branko Radičević" u Pančevu i učenicima, koji u okviru završnog ispita polažu treći test iz predmeta po izboru, poželela da rade test bez treme, uz mnogo koncentracije i kako je rekla, tada uspeh sigurno neće izostati.

Đukić Dejanović je istakla da će učenici sutra imati prilike da ostvare uvid u rezultate, koji su toga dana preliminarni i na koje, ukoliko nisu zadovoljni mogu da ulože žalbu.

Konačni rezultati su 24. juna i na portalu Moja srednja škola.

"Sa završetkom polaganja završnog ispita stičete osnovno obrazovanje i vaspitanje i polako se pripremate za upis u srednju školu", navela je ona.

Ministarka je napomenula da je veoma važno da kada učenici popunjavaju listu želja da budu pažljivi, da imaju u vidu njihove rezultate, kao i ono što žele da upišu.

"Ne treba da brinete da postoji dovoljan broj mesta u srednjim školama, za sve učenike, tako da ćete svi biti učenici srednje škole posle 1. jula", navela je Đukić Dejanović.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA