Ana ima jedan od najneobičnijih hobija, za njega znaju samo tri osobe: "Ni roditeljima nisam smela da kažem"

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 6

U julu 2023. godine konačno je smogla snagu i odlučila da se obrati ambasadama u Srbiji sa željom da od njih dobije zastavu

Ana iz okoline Novog Sada ima poseban i ne tako rasprostranjen hobi, barem ne kod nas. Ona godinama sakuplja zastave, a želja joj je da poseduje ovaj simbol iz svake države sveta. Međutim, za njen hobi znaju samo tri osobe.

Kako kaže, od malena je volela istoriju, geografiju i da istražuje ljudsko telo. Već sa osam godina odlazila je u biblioteku i birala enciklopedije, te čitala o državama i istorijskim ličnostima i događajima. Oduvek je bila svestrana, ali šarenolikost i boje na zastavama posebno su privukle njenu pažnju.

- Zastave su mi privukle najveću pažnju, pa sam polako i naučila da prepoznam koja je koja država, potom i njihove glavne gradove, jezike i uopšte kulturu.  Sećam se u osnovoj školi tokom časova geografije kad smo učili o državama, ja sam sve to već znala - počinje ova devojka priču za Telegraf.rs.

Završila je medicinsku školu, potom i Medicinski fakultet u Novom Sadu. Ljubav prema geografiji i državama sveta odlučila je da pretoči u hobi za vreme korone kada je ugledala jedan video na jutjubu. Videla je jednog Danca koji imam malu kolekciju zastava koju je hteo da proširi. Ana je poželela da uradi isto, ali čekala je pravi trenutak.

U julu 2023. godine konačno je smogla snagu i odlučila da se obrati ambasadama u Srbiji sa željom da od njih dobije zastavu, a onda, za njen rođendan dobila je i prvu u nizu.

- Drugarica mi je poklonila uz reči: "moraš negde da počneš, a kako drugačije nego od zastave naše države", a ona je jedna od osoba koje znaju za moj hobi i koja mi je dosta pomogla. Kada ja nisam mogla ona je bila odlazila u poštu po moje pakete i mnogo sam zahvalna na tome - kaže Ana.

Nakon tog avgusta kada je dobila svoju prvu zasavu, malo po malo, kolekcija je počela da se širi. Počele su da stižu prve zastave drugih država.

- Iz ambasada u Srbiji sam dobila Švedsku, Jamajku, Poljsku i Grčku. Onda sam pokušala da vidim i sa susednim državama i ambasadama. Pa sam iz Mađarske dobila zastave iz Tajvana i Angole. Nakon što se samo nekoliko ambasada u Srbiji odazvalo razmišljala sam kako dalje. Onda sam počela da pišem mejlove i direktno šaljem Vladama i turističkim organizacijama u svim državama. Bilo je uspeha, ali  ne u tolikoj meri kao što sam očekivala - kaže ona.

Zastave, mapa Foto: Privatna arhiva

Bila je uporna. Preko društvenih mreža tražila je stranice sa sličnim sadržajem, pitala ljude iz raznih država i postavljala objave u raznim Fejsbuk grupama. U međuvremenu odlučila je da potraži i zastave iz regija u državama, provincija i slično, a najviše doprinosa u širenju njene kolekcije imale su Fejsbuk grupe.

- Cilj mi je da imam sve zastave, nije mi toliko važno da li su male ili velike, mada mi je žao za neke što su baš malecke kao na primer Česka. Kada vidim da je neka zastava ogromna, da je veća od mene to je tek pravo iznenađenje, a onda i pitanje gde ću sa njom sada. Najdražu zastavu nemam, ali su mi najdraže priče i putevi kako sam ja te zastave dobila - kaže ona i dodaje da za njen hobi znaju samo tri osobe i to njene tri najbolje drugarice.

- Roditeljima nisam ni rekla, mislim da me ne bi razumeli i rekli da bi rekli je čista glupost - objašnjava ona.

Kako kaže, najveće razočaranje joj je Letonija jer nikako nije uspela da dobije zastavu, a ne može da nabavi ni zastavu naših komšija Makedonaca, na njene pozive i potražnje niko nije odgovorio.

- Tako blizu, a tako daleko - kaže Ana.

Trenutno ima 46 zastava država; 59 iz regiona - iz Svajcarske ima sve, iz svih kantona; 18 zastava iz gradova + jednu iz nekadasnjeg kraljevstva portugalije i dve zastave iz fudbalskih klubova.

Želja joj je da ih ima sve.

(Telegrfa.rs)

Video: Braća su hobi pretvorila u biznis: Zajedno nemaju ni 18 godina, a već zarađuju "ozbiljnu" lovu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA