Vreme čitanja: oko 2 min.

Luka (20) iz Jelava voli svoj život i ne bi ga menjao: Obožava svoje selo i ima samo jednu želju

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Luka želi da zasnuje porodicu na selu, a kako kaže, svoje selo nikada ne bi menjao za grad

  • 1
Vojvodina, vojvođansko selo Foto: Shutterstock

Odlazak mladih sa sela je višedecenijski problem sa kojim se Srbija suočava. Sela su sve praznija, mladi odlaze u gradove potrazi za boljim životom. Međutim, ima i mladih koji o tome ni ne razmišljaju. Odlazak sa sela u grad za njih nije opcija.

Luka Jakovljević, dvadesetogodišnjak iz Jelava, sela u okolini Loznice, svoju budućnost vidi na selu i poručuje i drugima da se okrenu životu u prirodnom okruženju i da ne trče u grad, gde, kako kaže, najčešće ne ostvare svoje snove.

– Život u gradu i na selu se razlikuje u mnogo čemu, u gradu se brže živi, svi su u nekoj jurnjavi i često nemaju vremena za sebe, a kamoli za porodicu ili širu familiju. U selu je život mnogo mirniji, okruženje je, za mene, mnogo lepše, priroda je zdrava, prelepa, hrana zdrava i nije tačno da se na selu ne može živeti od svog rada. Deca na selu se druže, nisu otuđena, vreme provode u zdravoj okolini, ja sam detinjstvo proveo pored reke Drine koja je naše pravo bogatstvo. U gradu dominiraju zgrade, beton, asfalt, a deca vreme provode u parkovima, pod uslovom da roditelji imaju vremena da ih izvedu – kaže Luka, za portal "Lozničke novosti"

Njegova porodica ima poljoprivredno gazdinstvo, a on je zaposlen u fabrici u gradu. Kada je slobodan pomaže roditeljima u poljoprivrednim poslovima, ali i ide na pecanje ili u lov i ističe da mu mobilni telefon nije najbolji drug, kao što je to, uglavnom, slučaj sa mladima u gradu.

– Nikada neću napustiti selo. Nameravam ovde da zasnujem porodicu, volim ovaj život i ne bih ga menjao. Verujem da će većina mladih u našem selu čiji roditelji se bave poljoprivredom ostati ovde i zasnovati porodice. Naravno, ima i onih kojima je grad privlačniji, ali verujem da će vreme pokazati da selo treba da bude njihov izbor – smatra on.

Ističe da se podrazumeva da selo ima dobru putnu infrastrukturu, ali i da ne bi ništa menjao u selu, već da ono treba da ostane onakvo kakvo jeste, odnosno da im ne trebaju gradski sadržaji.

Grad nije daleko pa ako želimo da odemo da ispratimo neki sportski ili kulturni događaj, ili da odemo do nekog kafića, lako ćemo to učiniti. Retko izlazim u grad, imam dobro društvo ovde, redovno se sastajemo i lepo se družimo, često i uz kotlić – kaže Luka.

Neka selo ostane selo poručuje on i dodaje da mu je želja da, kada dođe vreme za to, osnuje porodicu i nastavi život u Jelavu. Siguran je da će to učiniti i veliki broj njegovih drugara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб ин

    20. jun 2024 | 11:24

    Искрено Јелав је лепо село десетак километара од Лознице. На западу само социјала живи у центру а већина у приградским насељима. И да Јелав има и Дрину.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA