≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su rešenja testa iz izbornih predmeta: Osmaci, da li ste zadovoljni?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispit je i danas moglo da polaže 67.430 učenika

  • 0
Mala matura, izborni predmeti Foto-kolaž: Nikola Tomić, prosveta.gov.rs

Danas je održan i poslednji test u okviru završnog ispita za male maturante. Nedugo po njegovom okončanju, ministarstvo prosvete objavilo je rešenja. Na osnovu dobijenog ključa osmaci će moći da procene koliko su uspeha imali na testu, ali i izračunaju koliko će poena otprilike imati.

Kada se u pitanju izborni predmeti đaci su na raspolganju imali pet ponuđenih - fiziku, hemiju, istoriju, geografiju i biologiju. Ove godine mali maturanti najviše su se opredelili za geografiju, jer kako je Telegraf ranije pisao, test iz ovog predmeta, po njhovom mišljenju ima najmanje začkoljica i nema mesta za "trik" pitanja.

Da se za neke ova činjenica ispostavila kako potpuno tačna potvrdila je i osmakinja Emilija Ivanović za Telegraf koja je istakla da je test iz geografije bio izuzetno lak.

"Možda je par poslednjih pitanja bilo sa nekim malim začkoljicama, ali stvarno je bilo lako", rekla je ona.

Što se tiče maturanata koji su polagali biologiju i hemiju, situacija je slična. Da li su se deca zaista dobro spremila ili su testovi ove godine bili lakši, nećemo suditi, ali jedno je sigurno - osmaci su zadovoljni odrađenim.

"Iz biologije je bilo određenih zadataka koji su zahtevali veliku koncentraciju, međutim zaista je bilo lako", kaže jedan osmak.

Njegov drugar koji je radio hemiju istakao je da je, takođe, bilo nekih nedoumica, međutim i na ovom testu zadaci su bili relativno laki.

"Hemija je bila jako laka, jeste bilo par nedoumica, ali je bilo jako lako", rekao je.

U prethodna dva dana đaci su polagali testove iz srpskog i matematike. Kako su istakli za Telegraf, rešavanje maternjeg jezika bilo je dosta lakše nego matematika, a prvu "muku" ove godine su im napravili pesma Desanke Maksimović "Gračanica" i geometrija.

Ispit je i danas moglo da polaže 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Odrasli su sve testove polagali juče 18. juna.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije da su sve preduzeli da bezbednost pre svega dece, a i samih testova i tajnost budu na nivou.

"Zadaci će biti kao i ovih godina po težini - osnovni, srednji i napredni nivo će se u onoj srazmeri u pitanjima rasporediti kao što je to bilo i do sada, tako da ćemo imati priliku da 66.970 učenika osmog razreda pristupi ispitu", navela je ministarka.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Važni datumi u vezi sa polaganjem završnog ispita i upisa u srednju školu:

  • 17. jun: završni ispit (test iz srpskog jezika);
  • 18. jun: završni ispit (test iz matematike);
  • 19. jun: završni ispit (test iz izbornog predmeta);
  • 21. jun: preliminarni rezultati male mature;
  • 21. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate;
  • 24. jun: konačni rezultati male mature;
  • 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis;
  • 28. jun: objavljivanje konačne liste želja;
  • 1. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama;
  • 1. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA