Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih 6 stvari učenici sutra treba da ponesu sa sobom na polaganje završnog testa: Oglasilo se Ministarstvo

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz Ministarstva napominju da će roditelji imati uvid u preliminarne rezultate u subotu 22. juna

  • 0
Prazna učionica, osnovna škola Foto: Shutterstock

U osnovnim školama danas je završen drugi dan završnog ispita tokom koga su učenici osmog razreda rešavali test iz matematikei on je protekao regularno i bez ikakvih problema, navelo je Ministarstvo prosvete.

Kako su napisali u saopštenju, Ministarstvo prosvete je u stalnom kontaktu sa okružnim komisijama, supervizorima i spoljnim saradnicima i svima koji čine da završni ispit prođe regularno i za sada ne postoje informacije koje bi ukazivale na odstupanja od propisanih procedura.

- Ispitu iz matematike pristupilo je 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih. Tokom jučerašnjeg dana, u sva 33 skening centra, sve je proteklo po planu i uspešno. Završeno je skeniranje testova i omotnica. Danas je završeno pregledanje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Kada je reč o polaznicima funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, oni su sve testove polagali u utorak, 18. juna 2024. godine. Ispitu je, od 1.561 koji je završio funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, pristupilo 68,55 odsto (1.070) - navodi se u saopštenju.

Sutra, trećeg dana završnog ispita, učenici osmog razreda polagaće test iz jednog od pet ponuđenih predmeta po izboru – geografija, istorija, biologija, hemija i fizika. Najveći broj učenika opredelio se da polaže test iz geografije.

Potrebno je da učenici dođu sat vremena ranije i da sa sobom ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad. Na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu.

Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu, kao ni poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Iz Ministarstva napominju da će roditelji imati uvid u preliminarne rezultate u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA