≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aleksandar napravio potez o kojem priča cela Šumadija: Ovako je došao po mladu, pa ispoštovao srpski običaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako bi ispunio običaj on je iskoristio dizalicu

  • 0

Sezona velikih srpskih mrsnih svadbi je u punom jeku, a veliki broj građana tokom vikenda ima i oo dva, tri veselja. Ipak, tokom jedne svadbe u Gornjem Milanovcu odigrala se neobična scena kada su tradicionalni običaji ispoštovani, ali na neuobičajen način. Mladoženja Aleksandar došao je po mladu Valentinu, a jabuka postavljena na vrhu kuće čekala je da bude skinuta. Ipak nije je skinuo tako što gađao iz puške, nego se gospodski popeo dizalicom sa korpom.

- Kako je zabranjeno pucanje iz vatrenog oružja hteo sam da smislim originalan način da se skine jabuka. Moj prijatelj ima renta lift i ja sam ga pozvao i on se složio da može da se koristi korpa i u te svrhe. Onda sam to rekao mladoženji koji je moj najbolji prijatelj i naravno on se složio. Kad se popeo gore i uzeo jabuku, pobrao je sve simpatije prisutnih i veliki aplauz - kaže za RINU inicijator ove čitave neobične akcije Miloš Bogićević.

Mladoženja, dizalica, Gornji Milanovac Foto: Rina

Gađanje jabuke iz puške je stari srpski svadbeni običaj. Jabuka je simbol da je devojka zrela za udaju, a zet se baš tim pogotkom pokazuje da je se spretan i sposoban. Devojka se ne može predati mladoženji tek tako.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA