Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirijana je diplomirani inženjer tehnologije i ima važnu poruku za sve Rome: "Obrazovanje je ključna karika"

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao odlična učenica u osnovnoj i srednjoj školi, Sulejmanovićeva je pokazala kako se dobijena šansa može iskoristiti na najbolji mogući način

  • 0
mirijana sulejmanović, diplomirani inženjer, romi, obrazovanje Foto: Ustupljena fotografija

Diplomirani inženjer tehnologije Mirijana Sulejmanović istakla je u intervjuu za portal Telegraf da je obrazovanje ključna karika u integraciji Roma i Romkinja.

Kao odlična učenica u osnovnoj i srednjoj školi, Sulejmanovićeva je pokazala kako se dobijena šansa može iskoristiti na najbolji mogući način. Trenutno je na doktorskim studijama sa željom da se zaposli na poziciji istraživača. Sa ponosom ističe svoje romsko poreklo, promovišući obrazovanje kroz svoj aktivizam, kao i romsku kulturu i umetnost.

- Moje obrazovanje je počelo na malo drugačiji način, s obzirom na to da sam ranije krenula u predškolsko, već sa šest godina bila sam đak prvak OŠ “Radovan Kovačević - Maksim” u Lebanu. Nakon što sam se iz porodičnih razloga doselila u Novi Sad, osnovnu školu sam ipak završila ovde. Potom sam upisala medicinsku školu “7. April”, poznatu po strogim, ali pravednim profesorima, kojima sam zahvalna na znanju i socijalnim veštinama koje sam stekla. Posebno bih istakla svoju razrednu Gordanu Šobot, koja mi je uvek izlazila u susret - rekla je Sulejmanovićeva, dodajući da je znanje stečeno u toj školi bila odlična osnova za studije na Tehnološkom fakultetu, koje je upisala 2016. godine.

- Odlučila sam se za studije farmaceutskog inženjerstva još u trećoj godini srednje škole. Zanimljivo je da sam gotovo svakodnevno na putu do škole prolazila pored Tehnološkog fakulteta i razmišljala o tome kako u toj ustanovi rade veoma uspešni ljudi. Mislila sam da su studenti na tom fakultetu veoma zauzeti matematikom i hemijom - prisetila se Sulejmanovićeva.

Trenutno je fokusirana na rad sa decom, promociju obrazovanja, kao i romsku umetnost i kulturu u okviru ERIAC-a. Takođe, učestvuje u projektima koji se tiču zdravstvenog prosvećivanja i imunizacije, koje realizuje Asocijacija mladih volontera, čiji je aktivni član od 2020. godine.

O ličnoj podršci u obrazovanju, Sulejmanovićeva je rekla:

- Da roditelji nisu prepoznali važnost obrazovanja, pitanje je da li bi se sve ovo dogodilo. Imala sam sreću da odrastam u zdravoj, funkcionalnoj porodici. Bez podrške porodice nema napretka. To naročito važi za mlade Romkinje. Nikada ne smemo odustati od obrazovanja. Koliko god nam bilo teško, moramo da napredujemo. Izgovora ne sme i ne može biti.

Za kraj našeg intervjua, Sulejmanovićeva je uputila snažnu poruku svojim sunarodnicima:

- Koristim svaku priliku da uputim važnu poruku svim mladim Romima koji se sada suočavaju sa poteškoćama. Trud i rad se uvek isplate. Koliko god bilo teško, nastavite napred i ne odustajte od obrazovanja, ono će vam sigurno u nekom momentu otvoriti nove mogućnosti. Obrazovanje je jedini način da ostalim narodima sa kojima delimo prostor pokažemo koliko smo talentovani, inteligentni i dobar narod od koga se može mnogo toga naučiti.

(Telegraf.rs/A.Nedeljković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA