Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulažite u sebe, znanje se isplati! Branislav se uprkos teškoj životnoj situaciji izborio i postao nastavnik

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Prezadovoljan sam poslom jer je zanimljiv i dinamičan. Pored toga, omogućava mi da nastavim da ulažem u sebe i imam dosta slobodnog vremena", istakao je on za Telegraf.rs

  • 0
Branislav Nikolić, Novi Sad Foto: Ustupljene fotografije

Branislav Nikolić rođen je u Novom Sadu u romskoj porodici. Zbog teške životne situacije morao je da se preseli na selo, međutim ništa ga nije sprečilo da zapostavi obrazovanje i ispuni sve svoje snove. On je za Telegraf.rs ispričao svoju životnu priču.

  • Recite nam nešto o počecima Vašeg školovanja?

Rođen sam u Novom Sadu, gde sam započeo osnovno obrazovanje. Tada smo živeli u Novom Sadu, zajedno sa mojim roditeljima i mlađim bratom. Otac je bio jedini ekonomski oslonac porodice, što nam je omogućavalo pristojan život. Međutim, 1998. godine otac je ostao bez posla i morali smo da prodamo stan i preselimo se na selo. Na preporuku seoskog sveštenika, planirao sam da upišem gimnaziju kako bih se kasnije bavio teologijom. Ipak, nakon razgovora sa ocem, odlučio sam se za srednju Tehničku školu. Početak je bio veoma težak, putovao sam iz Turije do Bečeja, a finansijska situacija naše porodice bila je sve gora. Nakon druge godine srednje škole, ostao sam bez oca, koji je preminuo od kancera. Tada sam znao da je sve na meni. Nastavio sam sa obrazovanjem i paralelno radio fizičke i sezonske poslove. Uspešno sam završio srednju školu kao đak generacije, shvatajući da moram nastaviti dalje, jer srednja škola nije dovoljna za zapošljavanje.

  • Zašto ste se opredelili za Fakultet tehničkih nauka?

Detaljno sam istražio koji fakultet nudi sigurno zaposlenje nakon završetka. U septembru iste godine došao sam u Novi Sad kako bih pronašao posao, upoznao grad i pripremio se za fakultet. Ubrzo sam počeo da držim privatne časove srednjoškolcima i studentima, što je postalo osnovni izvor finansiranja mojih studija.

  • Sada radite u Tehničkoj školi u Bečeju. Koje predmete predajete i da li ste zadovoljni poslom?

Od prošle godine radim kao nastavnik praktične nastave u Tehničkoj školi u Bečeju. Predajem mašinske elemente, tehnologiju za kompjuterski upravljane mašine i tehničku fiziku. Prezadovoljan sam poslom jer je zanimljiv i dinamičan. Pored toga, omogućava mi da nastavim da ulažem u sebe i imam dosta slobodnog vremena.

  • Koliki je značaj zapošljavanja Roma u državne institucije?

Smatram da su poslovi u državnim institucijama značajni za romsku populaciju jer pružaju sigurnost u poređenju sa privatnim sektorom. Uredno se uplaćuju porezi i doprinosi, postoji mogućnost podizanja stambenog kredita, kao i sva prava zagarantovana zakonom, od bolovanja do godišnjeg odmora. To rešava većinu problema zbog kojih mladi odlaze iz Srbije. Takođe, zapošljavanje Roma u državnim institucijama pozitivno utiče na promenu stava prema romskoj populaciji i smanjuje šanse za diskriminaciju koja je prisutna u javnim ustanovama.

  • I za kraj, recite nam koji su Vaši dalji planovi?

S obzirom da sam rešio svoj ljubavni status pre osam godina, a ove godine i stambeno pitanje, planiram da završim diplomski rad svoje supruge, osnujem porodicu, organizujem svadbu, putujem i, naravno, nastavim da ulažem u sebe.

(Telegraf.rs/A. Nedeljković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA