Vreme čitanja: oko 2 min.

UNICEF: Jun je mesec roditeljstva, briga o roditeljima najvažnija za dobrobit dece

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U saopštenju se navodi da roditeljstvo sa sobom nosi veliku odgovornost koja podrazumeva mnogo više od zadovoljavanja osnovnih potreba

  • 0
Porodica Foto: Shutterstock

UNICEF je saopštio danas da roditelji igraju ključnu ulogu u odrastanju dece i pokrenuo kampanju "Otvorimo vrata za roditelje" kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da je briga o roditeljima najvažnija za dobrobit dece i pružila neophodna podrška svim roditeljima.

UNICEF je pokrenuo kampanju povodom Meseca roditeljstva koji obeležava svakog juna i pozvao građane i poslovni sektor da donacijama daju doprinos podršcci roditeljstva, saopštila je ta organizacija.

Rukovodilac Programa za rani razvoj dece UNICEF-a u Srbiji Jelena Zajeganović Jakovljević rekla je da je cilj da se širom Srbije otvore vrata za porodice sa decom i da se unapredi kvalitet podrške koja im je potrebna.

"Do sada je samo kroz Bebbo aplikaciju čak 100.000 roditelja dobilo dragocene savete o roditeljstvu, preko 60.000 dece i porodica je dobilo podršku kroz rad patronažne službe, vaspitača u vrtićima i škola roditeljstva. Stručnu podršku za rano prepoznavanje rizika i smetnji u razvoju i rane intervencije je dobilo više od 3.000 dece. Želimo da sva vrata na koja roditelji pokucaju budu otvorena i put ka rešenju roditeljskih dilema", rekla je Jelena Zajeganović Jakovljević.

Dodala je da je roditeljima potrebna podrška celokupnog sistema da bi deci pružili podsticajnu negu u bezbednom okruženju koje uvažava potrebe dece.

U saopštenju se navodi da roditeljstvo sa sobom nosi veliku odgovornost koja podrazumeva mnogo više od zadovoljavanja osnovnih potreba.

"Ono postavlja temelj za ceo život deteta", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su znanja i veštine koje poseduju roditelji od ključne važnosti da se obezbedi optimalni razvoj, blagostanje i kasniji uspeh njihove dece, kao i da se deca, okružena ljubavlju, pažnjom i podrškom roditelja, razvijaju u sigurne, samopouzdane osobe koje su spremne da se suoče sa životnim izazovima.

Roditeljstvo je, kako se navodi, putovanje - a roditeljima su takođe potrebni saveti i podrška dok se kreću.

"Roditelji koji dobijaju podršku u roditeljstvu - informacije, usluge, pristup programima podrške i savetovanja koji im pomažu u ulozi roditelja i koji pospešuju blagostanje kako roditelja, tako i dece - stiču više samopouzdanja, bolje veštine, i unapređuju sopstveno blagostanje. Roditelji koji imaju tu vrstu podrške su spremniji da pruže podsticajnu negu svojoj deci", dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da podrška roditeljima nije samo korisna za decu, već stvara i jače, zdravije i otpornije porodice i zajednice, kao i da su adekvatna i dobro isplanirana ulaganja u usluge usmerene na poboljšanja kvaliteta života porodica sa decom ključna za razvoj i rast svakog deteta.

"Važno je da roditelji od prvog dana usvoje znanja i veštine snalaženja u zahtevnim okolnostima i spoznaju kako snažno i pozitivno mogu da utiču na tok budućeg života svog deteta", ističe se u saopštenju.

U saradnji sa državnim institucijama i drugim partnerima, UNICEF nastoji da ojača sistem brige o porodici u kojem su sva vrata na koja roditelj pokuca otvorena - uključujući i patronažne službe, škole roditeljstva i specijalno dizajnirane prostore pri domovima zdravlja, gde se i deca i roditelji osećaju kao kod svoje kuće, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA