Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar Gašić otvorio treće Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3x3

N. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naveo je da je ideja Međunarodnog saveta za vojne sportove da među pripadnicima oružanih snaga raznih zemalja širi razumevanje, saradnju i prijateljstvo putem sportskih takmičenja

  • 0
VOJSKA NSAD BASKET Foto: Ministrastvo odbrane i vojska

Ministar odbrane Bratislav Gašić otvorio je danas treće CISM Svetsko vojno prvenstvo u basketu 3x3 i poručio da se u vojnom sportu ogleda viteštvo i prijateljstvo.

Gašić je pozdravio učenike iz inostranstva i poželeo im da iz naše zemlje ponesu samo najlepše uspomene, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Srbija je oduvek bila zemlja otvorenog srca i raširenih ruku za sve koji dolaze u miru i dobroj volji. Naše prirodne lepote, istorijsko nasleđe, kultura, duh gostoprimstva, brojne sportske manifestacije i festivali svake godine dovode milione posetilaca iz svih krajeva sveta. Organizaciju Svetskog vojnog prvenstva u basketu doživljavamo kao znak poverenja koje Ministarstvo odbrane uživa kod Međunarodnog saveta za vojne sportove, ali i kao priznanje našoj zemlji i narodu", rekao je Gašić.

Dodao je da je upravo Novi Sad dom višestrukih svetskih šampiona u basketu 3x3, što će motivisati sve ekipe da pruže najbolje od sebe.

"I za sport i za vojsku oduvek su bili važni i moral i fizička spremnost. Snaga, veština i izdržljivost jesu kvaliteti koji treba da krase svakog vojnika isto kao i svakog sportistu. S druge strane, posvećenost, odlučnost, želja za pobedom, kolektivni duh i moralna čvrstina vrede na sportskim terenima jednako kao i na bojnom polju", istakao je Gašić.

Naveo je da je ideja Međunarodnog saveta za vojne sportove da među pripadnicima oružanih snaga raznih zemalja širi razumevanje, saradnju i prijateljstvo putem sportskih takmičenja.

"To je ideja koju podržavamo i koju potvrđujemo svojim učešćem na brojnim vojnim sportskim manifestacijama. Dragi takmičari, imate čast da se na sportskom terenu borite za znamenja vaših država i vaših vojski. Činite to poštujući svoje protivnike, požrtvovano, hrabro i viteški. Neka vas prati sportska sreća i neka najbolji pobedi", rekao je Gašić.

Član Borda Direktora CISM general-major Oleg Botsman iz Oružanih snaga Ruske Federacije uručio je ministru odbrane odlikovanje "Grand officer", a odlikovanje "Grand Knight" pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu Danetu Basti, dodaje se u saopštenju.

Šef delegacije Srbije pri CISM pukovnik Negovan Ivanković pozdravio je učesnike takmičenja i poželeo uspeh svima u nadmetanju.

"Čvrsto verujem da sport kao društvena delatnost ima nemerljiv značaj za unapređenje i negovanje vojnog etosa i zato mi je posebno drago što će svi članovi misija zemalja učesnica imati priliku da osete atmosferu i budu deo ovog veličanstvenog sportskog događaja. Ovo prvenstvo je jedinstvena prilika gde možete pokazati svoj nivo izvrsnosti ujedinjeni u promociji vrednosti Međunarodnog vojnog saveta za sport, kao što su solidarnost, poštenje i odlučnost", rekao je Ivanković.

Državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj pozdravio je sve učesnike 3. Svetskog vojnog prvenstva u basketu i poželeo im sportsku sreću i uspeh.

"Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Ministarstva sporta. Republika Srbija u prethodnim godinama sa velikim uspehom organizuje velika sportska takmičenja baš kao i ovo koje se organizuje u Novom Sadu. Siguran sam da ćete se u narednim danima uveriti da je Novi Sad grad sporta, da ćete odavde otići s lepim uspomenama, s novim prijateljstvima i s mnogo sportskog uspeha", rekao je Kešelj.

Otvaranju sportskog takmičenja prisustvovali su i šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, dodaje se u saopštenju.

Na trećem CISM Svetskom vojnom prvenstvu u basketu snage će odmeriti vojne reprezentacije 16 muških i 12 ženskih timova iz 20 država članica Međunarodnog saveta za vojne sportove CISM.

Sve utakmice biće odigrane danas i sutra u "Maloj dvorani" JP SPC Vojvodina - SPENS, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA