Vreme čitanja: oko 4 min.

Dok deca polažu malu maturu, roditelji polemišu na mrežama: "Svake godine isto, ne tovi se prase pred Božić"

J. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Njena objava je, može se reći, pogidla prašinu na ovoj grupi, a došlo je čak i do sukoba mišljenja nekih od korsnika

  • 0
Mala matura, rešenje testova Foto: Ministarstvo prosvete, Shutterstock

Već drugi dan zaredom osmaci, ali i njihovi roditelji suočavaju se sa velikim stresom - polaganjem završnog ispita. Pred decom je veoma važan zadatak, ali i velika odgovornost jer od njih najviše zavisi da li će uspeti da upišu željene škole.

Iako stručnjaci danima savetuju da potrebe za prevelikim stresom nema, nekada se čini da roditelji danas čak i više paniče nego deca. Tako se na jednoj Fejsbuk grupi povela diskusija upravo oko polganja male mature i upisa dece u srednju školu, a pojedini komentari su odisali tenzijom.

Jedna mama poželela je da čuje iskustva drugih roditelja i da vidi za koju su se školu druga deca opredelila, ali i da se raspita oko pojedinosti za upis.

"Moje dete hoće neku tehničku školu, čeka da vidi koliko će bodova imati pa će odlučiti tačno sta", napisala je ona i poželela sreću svim malim maturantima na polaganju.

Njena objava je, može se reći, pogidla prašinu na ovoj grupi, a došlo je čak i do sukoba mišljenja nekih od korsnika.

"Nikada neću razumeti famu oko prijemnih ispita, što od strane roditelja, pa samim tim i dece. Niti sam išla na pripreme, moji roditelji nisu ni znali kada mi je prijemni, prvi dan na prijemni iz srpskog zaboravila knjižicu, tata je hitno dovozio, rezultate nisam ni znala nego došla u školu da pišem listu želja, prilazi mi nastavnica srpskog da mi kaže da sam u školi imala najviši broj poena, a moja zainteresovanost za prijemni je bila 0, tenzije, zahvaljujući roditeljima, nikakve, ali jedino što sam radila je učila svake godine redovno i nisam bila kampanjac", napisala je jedna korisnica Fejsbuka.

Da roditelji deci bespotrebno nabijaju tenziju kada je u pitanju polaganje završnog ispita napomenula je još jedna korisnica i dodala da da ih izbor škola sa 15 godina neće odrediti, kao ni to čime će se baviti.

"Čak i kad završe školovanje, mnogi ne rade ono za čega su se školovali. Ja sam, na primer, tokom osnovne pa i srednje škole bila ubeđena da ću studirati književnost ili psihologiju, na kraju sam završila matematiku i radim kao nastavnik matematike. Upisala sam, sticajem okolnosti, srednju mašinsku školu koja nikad nije bila neka poželjna škola, ali u mom slučaju je bila pun pogodak, jer u moru prosečnih i lošijih učenika ja sam se izdvojila kao odličan đak, dobila na samopouzdanju, srećom, imala dobro društvo, bila lepo prihvaćena, dobila sam vetar u leđa... Da sam upisala neku gimnaziju možda bih bila jedna od mnogih... Sve u svemu, još jednom želim svima da se opustite, i roditelji i deca, život je pred njima i svako će naći svoj put", zaključila je ona.

Mnogi su se i međusobno ohrabrivali i isticali da svako dete ima "svoju priču i viziju", te da će sigurno naći svoj put. Međutim, neki su naveli i da se "prase ne tovi pred Božić", već da sa decom treba na vreme razgovarati o ovako važnim dešavanjima.

"Svake godine isto..." ne tovi se prase pred Božić" o tome se sa decom razgovara mnogo ranije, pa bi deca imala bar naznaku šta bi želela da upišu", napisala je jedna žena. 

Podsetimo, polganje završnog ispita počelo je juče testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a nastavilo se danas rešavanjem testa iz matematike. Osmacima je ostao još jedan, test iz izbornog predmeta koji će se održati sutra.

Prvo da polažu završni ispit imalo je 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

Maturante na testu iz srpskog najviše namučila Gračanica

Kako maturantkinja iz Šapca ističe za Telegraf najveću "muku" zadao joj je, kao i njenim drugarima, 20. zadatak, tačnije pesma Desanke Maksimović "Gračanica".

"Takođe, zadatak u kom se tražilo da napišemo koja je podvučena zavisna rečenica", dodala je.

Kako navodi, što se tiče ostalih tekstova nisu bili toliko teški, ali su bili veliki izazov.

"Oni koji su bili dugi, bili su teški za razumevanje, a kraći su bili teži za pronalaženje odgovora", kazala je naša sagovornica.

Važni datumi u vezi sa polaganjem završnog ispita i upisa u srednju školu:

  • 17. jun: završni ispit (test iz srpskog jezika);
  • 18. jun: završni ispit (test iz matematike);
  • 19. jun: završni ispit (test iz izbornog predmeta);
  • 21. jun: preliminarni rezultati male mature;
  • 21. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate;
  • 24. jun: konačni rezultati male mature;
  • 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis;
  • 28. jun: objavljivanje konačne liste želja;
  • 1. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama;
  • 1. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA