Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikolić: Vozači trotineta u svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istakao je da ovi vozači spadaju u ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju i da je poseban razlog za uvođenje ovih propisa upravo njihova bezbednost.

  • 1
Vladan Nikolić Foto: Marko Jovanović

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije pukovnik Vladan Nikolić naglasio je danas da vozači lakih električnih vozila, odnosno trotineta u svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk i zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.Istakao je da ovi vozači spadaju u ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju i da je poseban razlog za uvođenje ovih propisa upravo njihova bezbednost.

"Zakonska je obaveza i još važnije može da zaštiti. Osim kacige, njhova uočljivost je propisana na odgovarajući način - kada se kreću kolovozom uključujući biciklističku traku, oni moraju, u svako doba dana, da nose reflektujući prsluk, a kada se kreću biciklističkom stazom i pešačko - biciklističkom stazom, onda samo u uslovima smanjene vidljivosti.Tada to ne mora biti ceo prsluk, može biti i neka reflektujuća materija na njemu", rekao je Nikolić za Tanjug.

Kazne za prekršaje koje počine vozači lakih električnih vozila mogu iznositi i od 120.000 - 140.000 i taj najveći iznos, objasnio je Nikolić je u slučajevima kada se kreću na autoputu, a posebno kada tom prilikom na trotinetu voze i dete.

"To je najteži prekršaj, svakako kao ravnopravni učesnici u saobraćaju prepoznato je i ako počine nasilničku vožnju, uzrokuju saobraćajnu nezgodu u kojoj je neko povređen, povrede nekoga. Prepoznato je ako učine nešto što ima obeležje krivičnog dela. Oni su potopuno ravnopravni učesnici u saobraćaju, sa određenim karakteristikama i određenim specifičnostima, ali snose odgovornost kao i svi drugi učesnici u saobraćaju", objasnio je Nikolić.

Kada je reč o testiranju vozača na prisustvo alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci u organizmu, čemu podležu i vozači trotineta, Nikolić je rekao da saobraćajna policija na godišnjem nivou zbog nedozvoljene količine alkohola iz saobraćaja isključi između 50.000 i 60.000 vozača.

"Mnogo manje zbog prisustva psihoaktivnih supstanci, ali tu se stvari ubrzano menjaju - manje takvih prekršaja smo otkrivali zbog toga što je tehnoogija otkrivanja takvih prekršaja bila drugačija. Sada imamo i neke brze testove", rekao je Nikolić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Registracija električnih trotineta od 5. aprila, od 15. juna samo sa nalepnicom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA