Žarić Kovačević: Ministarstvo će raditi na unapređenju koncepta vođenja matičnih knjiga

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Pomoćnica ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić istakla je da je otpočelo proces kreiranja jedinstvenog registra sa podacima iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih u jednu elektronsku knjigu

 Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević dodelila je danas, u okviru programa obeležavanja Dana matičara, plakete najefikasnijim matičnim službama u Srbiji i tom prilikom najavila nastavak reformskih aktivnosti i procesa, uključujući unapređenje koncepta vođenja matičnih knjiga.

"Ministarstvo je započelo pripremu novog zakona u ovoj oblasti rada radi daljeg unapređenja i vi ćete biti pozvani da u toku procesa javne rasprave učestvujete u njegovom kreiranju", poručila je Žarić Kovačević prisutnima.

Nagrađene matične službe nalaze se u Nišu, Subotici i Kraljevu, a ministarka ističe da je uloga matičara jedna od najznačajnijih uloga u javno - službenom sistemu.

"Posao matičara ostaje presudan za očuvanje identiteta jednog naroda. Svedočite važnim trenucima u životima građana i vaša predanost poslu, odgovornost i profesionalizam doprinose da svi ti trenuci budu zabeleženi i zapamćeni na pravi način", rekla je Žarić Kovačević.

Ministarka je naglasila doprinos matičara razvoju elektronske uprave, podsetivši da su u prethodnom periodu digitalizacijom matičnih knjiga stvoreni uslove za elektronsku razmenu podataka o građanima iz matičnih knjiga između organa javne uprave.

Prema njenim rečima, digitalizacija matičnih knjiga doprinela je sveukupnoj modernizaciji javne uprave i kvalitetu pojedinačnih usluga, koje su namenjene građanima.

"Mnogo truda i energije uloženo je da sve matične knjige iz papirnog oblika budu prepisane u elektronski. Završili ste veliki posao i time omogućili da današnji Registar matičnih knjiga bude važan resurs za efikasniji rad cele uprave, jer ova službena evidencija predstavlja osnov za ostvarivanje širokog spektra prava građana iz različitih oblasti, počev od zdravstvene, dečije i socijalne zaštite, do školovanja, zaposlenja i dalje", kazala je Žarić Kovačević.

Pomoćnica ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić istakla je da je otpočelo proces kreiranja jedinstvenog registra sa podacima iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih u jednu elektronsku knjigu.

"Svi podaci o nama postojaće na jednom mestu, kao naš profil ličnog statusa, koji će pored podataka o roditeljima biti upotpunjen podacima o deci", rekla je Dražić.

Savetnik predsednika Narodne skupštine Mihailo Jovanović, govoreći o ulozi digitalizacije u radu matičara, podsetio je da je digitalizacija matičnih knjiga prvi projekat digitalizacije u javnom sektoru, koji je otpočet 2009. godine.

"Koliko god se mi trudili da uvedemo nove tehnologije i da izvršimo digitalizaciju i dalje najznačajniji i najvažniji ste upravo vi - matičari", poručio je Jovanović.

U ime nagrađenih matičnih službi, nagradu su primili Helmina Pejović ispred gradske uprave grada Niša, Dragana Stipić iz Odseka za lična stanja gradske uprave Subotice i šef Odseka za opštu upravu Dušica Tijanić ispred gradske uprave grada Kraljeva.

(Kraj) tk/lol

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA