Vreme čitanja: oko 2 min.

Jerej Stevan Jovanović: Posetom mitropolita Nikolaja svedočimo jedinstvu s Ruskom pravoslavnom crkvom

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jovanović: Posetom mitropolita Nikolaja svedočimo jedinstvu sa RPC

  • 1
Pravoslavni sveštenik, pop, pravoslavlje, krst Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Posetom Beogradu prvojerarha Ruske pravoslavne zagranične crkve, mitropolita istočnoameričkog i njujorškog Nikolaja Beogradu svedočimo jedinstvu sa Ruskom pravoslavnom crkvom u teškim trenucima, izjavio je danas jerej Srpske pravoslavne crkve (SPC) Stevan Jovanović povodom obeležavanja krsne slave Grada Beograda Spasovdana.

On je u izjavi za Tanjug istakao da se svet nalazi u teškim trenucima, zbog čega je jedinstvo pravoslavnih naroda i crkava jako važno kako bi "svi mogli u tim trenucima da se snađu, saberu, osnaže, ohrabre" i da "podignute glave prođu kroz težak period".

"Mitropolit Nikolaj je danas sa nama ovde iz posebnog razloga. Pre malo više od 100 godina kada su Boljševici proterali pravoslavne mitropolite, sveštenike iz Rusije, najznačajniji deo njih je svoje prvobitno utočište našao kod nas u Srbiji u Sremskim Karlovcima, tako da je ta naša veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom nama i tada bila značajna, kao i danas", naveo je jerej.

Jovanović podseća da je obeležavanje Spasovdana danas počelo u devet časova svetom liturgijom u Hramu Vaznesenja koju je služio patrijarh srpski Porfirije sa braćom arhijerejima i Mitropolitom Nikolajem, nakon čega će u 14 časova u Starom dvoru biti svečani prijem kojem će prisustvovati predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, kao domaćin slave Grada Beograda.

"U 19 časova kreće litija iz ulice Kralja Milana, preko trga Slavija, Bulevara oslobođenja i dolazi do Hrama Svetog Save. Biće služen moleban , nakon toga patrijarh će besediti", dodao je on.

Jovanović je istakao da će će ove godine u litiji biti dve velike svetinje, ikona Presvete Bogorodice Korenokurske koja je 1295. godine pronađena u korenu jednog drveta u gradu Kursku, kao i kivot sa moštima oca Justina Ćelijskog.

Kako je naveo, otac Justin Ćelijski je bio i najveći teolog 20. veka koji je doktorirao na Oksfordu na vrlo interesantnoj temi koja je i danas značajna a to je Fjodor Dostojevski o Evropi i slovenstvu, odnosno način na koji je Dostojevski u svojim delima iz iskustva jednog pravoslavnog hrišćanina razmišljao o svim onim stvarima koje su se tada u njegove vreme dešavale u Evropi, a čiji se plodovi i danas ubrajaju.

"Njegovo mišljenje tada je vrlo dragoceno zato što se za mnoge stvari pokazao zaista kao prorok Božiji", smatra Jovanović.

Spasovdan je slava Beograda zato što je tako ustanovio despot Stefan Lazarević, podsetio je Jovanović i dodao da se na taj praznik slavi Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista pred svojim učenicima 40 dana nakon Vaskrsenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Proslava Spasovdana: Vernici u Vaznesenjskoj crkvi celivaju mošti Sv Justina Ćelijskog

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    13. jun 2024 | 10:48

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE. SREĆNA SLAVA BEOGRADE SRBSKI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA