Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako ovo primetite na koži, moguće je da imate krpelja: Jednu stvar nikako ne biste smeli da stavite na "ranu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako odlučite da izvadite krpelja sami, o jednoj stvari morate posebno voditi računa

  • 1
Zdravo sa Ivanom, Pedijatar dr Saša Milićević, Krpelj Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Period je "najezde" krpelja, a pedijatri potvrđuju da zbog toga u poslednje vreme deca češće posećuju njihove ordinacije. Doktor Saša Milićević savetuje da je bolje da se stručno lice "pozabavi" ovim problemom, međutim, ako ipak sami pokušate detetu da izvadite ovu krvopiju, jednu stvar ne smete nikako raditi.

Kako je rekao u razgovoru za Telegraf.rs, ubod krpelja je opasan ako se ne otkrije na vreme, ali i teško ga je otkriti na vreme, budući da ne daje nikakve simptome.

- Nema bola niti svraba. Bilo bi bolje da svrbi, onda bismo barem znali da nešto nije u redu. Zato je vrlo važno da se pregleda telo. Krpelj mora da se eliminiše i vrlo je važno da se proveri da li je zaražen, jer ako je zaražen može da bude uzročnik lajmske bolesti i to može da bude kasnije problem - objašnjava lekar.

On dodaje da nisu svi krpelji zaraženi i da ne treba paničiti.

- Kada se izvadi najboje je odneti ga u neku od laboratorija na analizu, da vidimo da li je bio opasan. Ako je krpelj bio zaražen onda mora da se da antibiotik koji će sprečiti da se bakterija širi dalje - kaže on.

Međutim, neki ipak odluče da ne posete lekara i izvade ga "na svoju ruku", zbog toga doktor upozorava da se na ove simptome posebno obrati pažnja. 

- Ako je krpelj zaražen onda će se pojaviti crvenilo oko mesta ujeda. To je glavni znak. Iako se krpelj relativno lako vadi bolje je da ga izvadi stručno lice nego roditelj - kaže on i pojašnjava zbog čega:

- Nekad se desi da roditelji previše prtisnu krpelja i onda on povrati svoj sadržaj i izbaci bakteriju unutra. Ono što je jako važno istaći je da nikako ne treba stavljati alkohol i različita sredstva jer i na njih reaguju i mogu da povrate i izbace bakteriju. Osim toga prilikom vađenja moramo obratiti pažnju da ne ostane glava, jer i ona može da napravi tu lokalnu infekciju - kaže doktor Milićević.

Kako kaže, simptomi se najčešće javljaju od drugog do sedmog dana od dana kada se krpelj zakači, a glavni simptom je crvenilo koje se javlja oko mesta ugriza.

Mesta na kojima ćemo najčešće pronači krpelja su otkriveni delovi tela - ruke noge i glava.

- Njih ima u travi, ali i ih ima takođe i na krošnjama drveća i često padaju na ljude i zakače se, pogotovo kod devojčica koje imaju gustu kosu. Zato je vrlo važno da se pregleda glava i dečacima i devojčicama. - objašnjava doktor Milićević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kjh

    23. jun 2024 | 18:50

    U domu zdravlja ne vade krpelje. U infektivnoj ne vade krpelje. A ko vadi krpelje u Srbiji ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA