Pljusak je počeo, a evo gde još noćas stiže: U ovom delu Srbije narednih dana očekuje se i opasnost od oluja

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Jučerašnji dan doneo je Srbiji i Beogradu čak 36°C, narednih dana očekuje se svežije

Ove večeri u većem delu Srbije je suvo, ali i znatno ugodnije vreme. Temperature se kreću od 17°C u Vojvodini do 23°C na istoku Srbuje, u Beogradu je 22°C.

U ovom času snažan grmljavinski sistem zahvatio je Podrinje i Azbukovicu i donosi obilne pljuskove.

U nastavku večeri i noći ovaj sistem premeštaće se preko Mačve i Kolubarskog okruga dalje na istok, odnosno prema Šumadiji i južnom obodu Beograda i na svom putu donositi veoma obilne pljuskove i jaku grmljavinu, a lokalno se očekuju i grmljavinske nepogode, uz vrlo obilne količine padavina.

Kiša u Beogradu Foto: Mateja Beljan

Kiše i pljuskova trenutno ima i na zapadu Srema.

Svi ovi sistemi premeštaju se u zapadnoj visinskoj struji prema istoku.

Pored Mačve, Srema, Podrinja i Kolubarskog okruga, posle ponoći pljuskova sa grmljavinom biće i na severu Šumadije, a u nastavku noći i u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu.

Nakon ponoći i šire područje Beograda zahvatiće oblačnost sa zapada, povremeno sa kišom i pljuskovima, a u južnom obodu Beograda biće i pljuskova sa grmljavinom.

Inačem tokom današnjeg jutra zahlađenje sa kišom i pljuskovima zahvatilo je sever i zapad Vojvodine, a jačih pljuskova sa grmljavinom bilo je oko podneva i ranih popodnevnih časova u zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije.

I dok je oko podneva u Subotici bilo 18, a u Novom Sadu 20°C, Ćuprija je merila tropskih 34°C.

Nakon 26°C tokom prepodneva, Beograd je oko podneva zahvatila prolazna grmljavinska oluja sa obilnim pljuskom, a temperatura je opala na 22°C.

Jučerašnji dan u Srbiji bio je najtopliji od početka godine, pri čemu je temperatura u Valjevu, Smerevskoj Palanci i u Ćupriji dostigla 36°C, u Beogradu se kretala između 35 i 36°C.

Čačak, leto, vremenska prognoza, plaža, reka, lep dan, sunčano Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Dakle, današnje temperature na severu Srbije i u Beogradu bile su i za 10 stepeni su niže u odnosu na jučerašnje, dok je tropski toplo ostalo na jugu i jugoistoku zemlje.

Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 24 do 28°C, tako da su one juče bile i za 8 stepeni više od napomenutog proseka, da bi se danas u severnim i zapadnim predelima Srbije vratila u normalne vrednosti i tako će biti i narednih dana, osim danas i sutra na jugu i jugoistoku Srbije gde će temperature i dalje za pet do sedam stepeni biti iznad proseka za ovo doba giodine.

Narednih dana opasnost od oluja

Narednih dana nestabilno vreme biće širom Srbije, a uz pljuskove sa grmljavinom biće idealnih uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima. Za razliku od današnjeg dana kada su grmljavinske oluje zabeležene u severnim i zapadnim, krajem dana i u centralnim predelima Srbije, u sredu  se očekuju u istočnim, a u četvrtak u južnim i jugoistočnim predelima Srbije.

Samo će u sredu na jugu Srbije biti i dalje sunčano i tropski toplo, uz temperature do 33°C, dok se u ostalim predelima očekuju temperature od 22-23°C u severnim i severozapadnim do 30°C u istočnim predelima i od 25 do 30°C u centralnim predelima Srbije.

Grmljavinske nepogode uobičajene su u ovom delu godine u našim predelima. One su mogu danima unapred prognozirati za određeno područje, a sama lokacija sat do dva ranije, što je i više nego dovoljno da ljudi potraže zaklon usled jačih nepogoda. Teba redovno pratiti državne i nadležne službe kad je reč o upozorenjima.

Beograd nevreme kiša pljusak Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić/nr

Iako je tokom snažnih grmljavinskih nepogoda moguće doći i do formiranja superćelijskih oluja, što je bio slučaj pre nekoliko dana i u Srbiji, a naročito u Mađarskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, reč je o pojavi koje su se događale i dosta ranije u prošlosti, a sam naziv koji je poznat u stručnim litaraturama, dobio je poslednjih godina dosta na značaju. Iako je reč o veoma opasnoj, ali prirodnoj meteorološkoj pojavi, treba voditi računa i ne zloupotrebljavati stručan termin.

Stabilizacija vremena očekuje se od vikenda, a sledeće sedmice i osetno toplije vreme.

Inače, s obzirom da je ovih dana nad Srbijom izraženo jugozapadno visinsko strujanje, osim vrele vazdušne mase, do našeg područja sa severa Afrike stigle su i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare. Ova pojava prekrila je atmosferu nad celom Srbijom i regionom i bila je vidljiva po zamućenosti atmosfere i po tome što plavo nebo nije u potpunosti plavo. Takođe, u predelima sa padavinama padala je "prljava" kiša sa čestica peska i prašine, što je i više nego vidljivo na vozilmama.

Čestice pustinjskog peska i prašine Foto: forecast.uoa.gr/en/forecast-maps/dust/europe

Sever Srbije dana je pod uticajem severozapadnog strujanja, koji je nad Vojvodinom pročistilo atmosferu od peska i prašine.

Ipak, južni i centralni delovi Srbije sve do petka biće pod snažnim jugozapadnim visinskim strujanjem, uz dotok peska i prašine iz Sahare, pa će nad ovim predelima Srbije i dalje biti zamućena atmosfera, naročito nad jugom Srbije, a u slučaju padavina, kiša će biti "prljava".

I dok će narednih dana u Srbiji biti svežije i ugodnije, ali i nestabilno, jug Balkana biće na udaru vrelog vazduha sa severa Afrike, uz temperature i iznad 40°C, na jugoistoku Grčke i do 42°C.

U Grčkoj je danas mereno 40°C, na jugoistoku Makedonije 38°C.

Atina Foto: Printskrin/newesbeast

Do ovih predela stizaće i velike količine peska iz Sahare.

(Telegraf.rs)

Video: Pesak iz Sahare stigao u Srbiju: Otkrivamo do kada će "mutiti" nebo i praljati automobile

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA