Nebo nad Srbijom danas nije plavo: Otkrivamo razlog zamućene atmosfere, evo gde su sve vidljivi tragovi

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Osim peska, do Srbije je u sklopu jugozapadnog strujanja stigla i vrela vazdušna masa, a temperature ovog poslepodneva dostižu i 36°C

Nastavlja se toplotni talas u Srbiji. Današnji dan i najtopliji je od početka godine, a temperatura u Ćupriji dostigla je 36°C, u Beogradu vrelih 35°C. Istovremeno, širom Vojvodine ima lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Srbija je danas međi najtoplijim predelima u Evropi i to zahvaljujući vreloj vazdušnoj masi sa severa Afrike.

Trenutne temperature vazduha u Evropi Foto: Meteociel

Srbija je danas pod uticajem ciklona, koji se svojim centrom premešta sa severnog Jadrana preko Panonske nizije.

Satelitska slika Foto: Sat24

U sklopu ovog ciklona preovladavaju veoma izražena visinska strujanja.

Ova strujanja, osim vrele vazdušne mase, do Srbije i našeg područja uslovila su preko juga Grčke i Italije i dotok veće količine pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Čestice pustinjskog peska i prašine Foto: forecast.uoa.gr/en/forecast-maps/dust/europe

Iz tog razloga atmosfera nad našim područjem je zamućena i nebo nije plavo i to prvenstveno zbog prisustva peska i prašine u višim slojevima atmosfere.

Ova pojava može da uslovi i fascinatne zalaske sunca.

pesak iz Sahare, zamućeno nebo Foto: Đorđe Đurić

Zbog peska i prašine iz Sahare, kiša koja je jutros padala, bila je "prljava", što se najviše može videti na vozilima, a slična situacija očekuje se i do kraja dana, ali i narednih dana.

Pesak Foto: Privatna arhiva

Ova pojava potpuno je prirodna i uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji. Inače, retka je u ovom delu godine, ali nije neuobičajena, a najčešča je tokom zime i proleća.

I narednih dana Srbija će biti pod uticajem visinskog jugozapadnog strujanja, uz dalji dotok peska i prašine iz Sahare, pa će atmosfera i dalje biti zamućena, a padavine "prljave".

Čestice pustinjskog peska i prašine Foto: forecast.uoa.gr/en/forecast-maps/dust/europe

Najveća koncentracija peska i prašine u utorak se očekuje nad jugom i istokom Srbije, dok će sever i zapad zemlje biti više pod uticajem severozapadnog strujanja.

Od petka se nad našim područjem očekuje uspostavljanja severozapadnog visinskog strujanja, pa će se i atmosfera pročistiti od peska i prašine.

Inače, snažna jugozapadna narednih dana doneće jugu Balkana i Grčkoj vrelu vazdušnu masu, uz temperature na jugoistoku Grčke i u Atini i do 42°C, a očekuju se i velike količine peska i prašine iz Sahare.

Atina Foto: Printskrin/newesbeast

Slična situacija dogodila se i tokom marta, kada je Atinu zahvatila prava pustinjska oluja sa severa Afrike, zbog dotoka ogromne količine pustinjskog peska i prašine preko Mediterana iz Sahare.

Atina Foto: Printskrin/newesbeast

Kada je reč o vremenu u Srbiji, već od sutra česta pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje se nad severnim, centralnim i zaapdnim predelima Srbije, a od srede i nad ostalim. Od sutra će osvežiti na severu i na zapadu, a od srede i u ostalim predelima zemlje. Maksimalna temperatura biće sutra od 26°C u severnim i zapadnim predelima Srbije i u Beogradu do 34°C na jugoistoku zemlje. U sredu i četvrtak biće od 22°C na severu do 30°C na jugu Srbije, u petak u većini predela oko 25°C, a tokom vikenda od 25 do 30°C.

S obzirom na to da su prosečne maksimalne temperature za ovo dova godine u Srbiji od 24 do 28°C, one su danas za sedam-osam stepeni više od napomenutog proseka, da bi se od srede vratila na manje-više prosečne vrednosti.

Narednih dana moguće oluje

U narednom periodu, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, biće idealnih uslova i za grmljavinske nepogode lokalnog i kratkotrajnog karaktera. One bi bile praćene jakim gromovima, gradom i vrlo obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i više od 20-30 litara kiše po kvadratnom metru.

Ovakve pojave uobičajene su u ovom delu godine u našim predelima. One su mogu danima unapred prognozirati za određeno područje, a sama lokacija sat do dva ranije, što je i više nego dovoljno da ljudi potraže zaklon usled jačih nepogoda. Treba redovno pratiti državne i nadležne službe kad je reč o upozorenjima.

Prema trenutnim prognozama, nakon 17. juna očekuje se potpuna stabilizacija vremena, uz otopljenje.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA